Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kamaz a vývoj vozidel s autonomním řízením

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Ruský výrobce nákladních automobilů Kamaz chce zvýšit bezpečnost provozu svých vozidel za pomoci armády asistenčních systémů a cílem je dopracovat se až k plně autonomnímu řízení.

Kamaz před koncem letošního roku poodhalil blízkou budoucnost svých nákladních vozidel, pro něž ve spolupráci s Cognitive Technologies připravuje moderní systémy asistence řidiče (ADAS), které mají být v několika vlnách uvedeny do sériové produkce.

V rámci první z nich se má údajně jednat o zavedení varování před překážkou na silnici a neúmyslným opuštěním jízdního pruhu, systém rozpoznávání dopravního značek a adaptivní tempomat. Vozidla značky Kamaz vybavená těmito systémy se mají objevit do konce příštího roku a následovat má rozšiřování výbavy o další asistenční systémy.

Další fáze vývoje pak má přinést možnost dálkového ovládání vozidla i autonomního řízení v uzavřených prostor, kdy se automobil pohybuje například v rámci průmyslového provozu. Vozy se systémy umožňujícími dálkové či autonomní řízení chce Kamaz uvádět v letech 2019 a 2020.

Prozatím poslední plánovaná fáze s výrazně vylepšenými schopnostmi autonomního systému řízení, vycházejícími i ze zkušeností z předchozími systémy se pak očekává kolem roku 2022. Všechny uvedené termíny jsou prozatím orientační a mohou měnit v závislosti na výsledcích postupujícího vývoje.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)