Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kdo zrychluje lépe: Renault Clio RS, nebo Peugeot 208 GTi? (video)

Michal Fokt
Diskuze (54)
Dva malé francouzské hothatche s motorem 1.6 Turbo o výkonu 147 kilowattů, Peugeot navíc lehčí a s větším točivým momentem. Kdo zvládne sprint na čtvrt míle s pevným startem rychleji?

Francouzské hothatche snad nikdy nebyly tak vyrovnané, jako právě nyní. Na startu sprintovací čtyřsetmetrové dráhy stojí ikona ostrých supermini Renault Clio Renault Sport, tentokráte ovšem vybavená přeplňovaným motorem 1,6 l s parametry 147 kW a 240 N.m, zkombinovaným se samočinnou dvouspojkovou převodovkou.

Vyzývá jej vůz značky Peugeot, která na sportovnost v poslední době trošku rezignovala, preferovala kombinaci přijatelného výkonu s jízdním komfortem a v podobě modelu 208 GTi se zase trošku přiklání k řidičským emocím. Ba co více - jeho přeplňovaná šestnáctistovka má při stejném výkonu 147 kW dokonce točivý moment 275 N.m a to ještě musí rozhýbávat o 44 kg menší hmotnost - 1160 kg oproti 1204 kg.

Jak tedy dopadne tahle francouzská bitva? Vcelku jasným vítězstvím... nechte se překvapit. Jako bonus přidáváme ještě drag race předchozího a současného Clia RS.

Michal Fokt
Diskuze (54)
2. 7. 2013 07:45
Re: Dvojspojka
Boli ste s tym realne na sprinte s porovnatelne silnym autom alebo su to iba vase subjektivne pocity?
28. 6. 2013 08:55
Re: A teď by to ještě chtělo srovnání
zial, mylis sa. clio V6 nevie ist dverami napred. aspon nie v kontrolovanom smyku. to auto sa ta snazi v kazdej zakrute zabit. :-)
Avatar - viteKH
27. 6. 2013 08:25
HH
Tak tohle je asi to poslední co někoho zajímá u hot hatche. Na nejlepší hodnoty 0-100 jsou tu jiný kategorie aut...
21. 6. 2013 23:06
Re: A teď by to ještě chtělo srovnání
To je pravda, ale zato zatraceně rychle. A když je zatáčka, dá se jet na rozdíl od těchto moderních předohrabů dveřma napřed :-)
21. 6. 2013 16:28
Re: Dvojspojka
Vždyť to říkám. EDC je uživatelsky přívětivější a komfortnější. Jen je to na úkor rychlosti. Pro normální ježdění je proto v testech označována jako lepší než DSG. Ta kritika EDC v Cliu RS je většinou proto, že každý od Clia čekal, že bude opět ostrý HH pro puristy. Renault však chtěl Clio jiné a nijak se tím netají. Stejně tak EDC je přesně taková jakou ji Renault chtěl mít. Clio RS IV je prostě HH pro každodenní použití. Jízda je srovnatelná s P208 GTi nebo Fiestou ST. Jako bonus si k tomu přidej o třídu lepší komfort na horších silnicích. V tom je Clio mnohem lepší než předchozí generace nebo nynější konkurence. Mnoho redaktorů to chápe a i nadále je pro ně Clio RS nejlepší dnešní HH.
Nemusíš nutně hledat v bulvárním Autoexpressu. Je lepší si najít test od někoho, kdo má trochu jméno. Třeba test od Chrise Harrise ti o autu asi řekne víc. nebo zkus Rasťo Chválu. To jsou lidi, kteří umí i trochu řídit.
[odkaz]