Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kerkorian se pokusí znovu získat Chrysler

Dan Vořechovský
Diskuze (1)
Americký miliardář Kirk Kerkorian, který je známý svými investicemi do automobilového průmyslu, se vložil do jednání o prodeji Chrysleru a připojil se k zájemcům o tuto americkou automobilku.

Americký miliardář Kirk Kerkorian, který byl až do loňského roku jedním z významných akcionářů koncernu General Motors, předložil oficiální nabídku na nákup americké automobilky Chrysler. Kerkorianova společnost Tracinda nabídla mateřské společnosti DaimlerChrysler za Chrysler 4,5 miliardy amerických dolarů.

Kerkorian se o Chrysler zajímal již v minulosti, když se ho v roce 1995 pokusil získat za 22,8 miliard dolarů. Tehdy neuspěl. Kerkorian byl až do roku 1998 největším akcionářem Chrysleru. V roce 2000 pak koncern DaimlerChrysler zažaloval, že ho fúzí připravil o miliardy dolarů. Soud však jeho žalobu zamítl.

Současná Kerkorianova nabídka je v každém případě nižší, než nabídka kanadské společnosti Magna International, která činí 4,7 miliardy dolarů. Tracinda má však o Chrysler evidentně zájem, neboť koncernu DaimlerChrysler za exkluzivní práva na vyjednávání o prodeji Chrysleru nabídla 100 milionů dolarů. Tracinda chce Chrysler znovu postavit na nohy a nabídla spolupráci jak odborům, tak stávajícímu managementu automobilky. Tracinda rovněž koncernu DaimlerChrysler nabídla jednání o podílu na nekrytých závazcích z penzijního a zdravotního pojištění, které dosáhly 22 miliard dolarů. Odbory se již nechaly slyšet, že proti jednání s Tracindou nic nemají. Oslovení finanční analytici sice o šancích Kerkoriana značně pochybují, ten má však v rukávu trumf v podobě své pravé ruky Jeroma Yorka, který má s odbory UAW bohaté zkušenosti. Právě odbory by přitom při prodeji Chrysleru mohli hrát klíčovou roli. Vše je však teprve na začátku. Kerkorian prohlásil, že Tracinda nyní začíná zkoumat účetní výkazy Chrysleru, což by jí mělo podle jeho vyjádření zabrat zhruba dva měsíce.

Akcie koncernu DaimlerChrysler po této zprávě vzrostly o 4,3 % na 84,41 dolarů za akcii. Obchodování uzavřely na hodnotě 84,80 dolarů za akcii, což je nové roční maximum.

Dan Vořechovský
Diskuze (1)