Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Chrysler Voyager jako moderní retro. Jak by se vám takové MPV líbilo?

Jan Zajíc
Diskuze (5)

MPV a rodinné minivany jsou v posledních letech na ústupu a z nabídek automobilek postupně mizí.

K průkopníkům v segmentu praktických a prostorných minivanů patří americká automobilka Chrysler, která v roce 1983 představila sourozenecké modely Plymouth Voyager a Dodge Caravan. V roce 1988 byla tahle "osobní dodávka" uvedena na vybrané trhy v Evropě, a to ve verzi, která nesla jméno Chrysler Voyager. A vypadala prakticky stejně jako Dodge Caravan.

Tato první generace amerických minivanů koncernu Chrysler se vyráběla do roku 1990 a nakonec dostala celou řadu nástupců. Nyní se prodává už šestá generace pod označením Chrysler Pacifica, nikoli ovšem v Evropě.

Ale co není může být - zvlášť když Chrysler nyní patří do skupiny Stellantis a zvlášť když automobilový svět směřuje k elektromobilitě. Navíc se do módy vrací retro. Představa elektrického MPV, které by v blízké budoucnosti mohlo konkurovat například Volkswagenu ID.Buzz, nemusí být úplně nesmyslná.

S myšlenkou nového Chrysleru Voyager si hraje také nezávislý designér a umělec Lars Sältzer, který pravidelně zveřejňuje vlastní návrhy moderních verzí některých oblíbených vozidel. A často svoje vize prezentuje jako elektromobily. Což je tedy případ i konceptu nového Voyageru.

Lars se přitom v oblasti designu inspiroval právě první generací oblíbeného minivanu. Přichází s povědomým tvarem, trochu "krabicoidním", a přední maskou, která na originál zřetelně navazuje. Retro detaily však doplňují moderní prvky, například LED světlomety, podsvícené logo automobilky, LED lišta táhnoucí se pod kapotou přes celou příď a samozřejmě větší kola s litými disky. Sympatickým detailem odkazujícím na první generaci je dřevěný dekor na bocích.

Tak jak by se vám takový návrat líbil?

Jan Zajíc
Diskuze (5)

Doporučujeme

21. 4. 2022 10:48
Nech idú niekam
Nech idú títo nezávislí "designeri a umelci" niekam, sú ako malé deti, vedia leda tak premaľovávať obrázky v photoshope, o dizajne nemá väčšina ani šajn. A s možnou realitou to už vôbec nič spoločného nemá. :no:
Avatar - Ja Prvni 123
21. 4. 2022 09:17
Ta myšlenka úplně nesmyslná je.
Aby s touhle krabici dokazala baterkova elektrika pohnout, tak to bude vážit 3 tuny...

Posedlost 🔋 je jako mor.
Avatar - Roland Von Wagen
20. 4. 2022 20:38
Re: ved to je
:yes:
Avatar - xxc
20. 4. 2022 20:15
ved to je
staria :-)