Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Koncept Kia Novo se stane inspirací pro kompaktní modely značky

Jan Mička
Diskuze (23)
Kia ukázala koncept, jehož designové prvky se odrazí na nových modelech. Nese název Novo a pod kapotou má čtyřválcový turbomotor.

Kia poslední dobou chrlí jeden skvělý koncept za druhým. V Ženevě jsme mohli vidět mimořádně povedený Sportspace (předzvěst nové Optimy kombi) a na autosalonu v Soulu, který začíná právě dnes, si odbyl premiéru fastback Novo. Do sériové produkce se sice nedostane, poslouží však jako inspirace pro nové kompaktní modely značky.

Upřímně řečeno jsme u Kie už dlouho neviděli koncept, který by se takhle vydařil. Jistě, Sportspace je krásný, ale tento fastback s chybějícím středovým sloupkem karoserie a proti sobě otevíranými bočními dveřmi je zkrátka fantastický. Líbí se nám ventilační otvory za předními blatníky (připomínají nám Vauxhall VXR8 Bathurst S), hliníkový oblouk nad zadním oknem, štíhlá vnější zpětná zrcátka tvořená kamerami a především laserové přední světlomety. Ano, laserové…

Interiér vypadá jako z jiného světa. Jednoduchá přístrojová deska nám až na chybějící středový displej připomíná Sportspace, každý ze čtyř cestujících má k dispozici vlastní sedadlo, a ani zámky bezpečnostních pásů nejsou zcela běžné. Pokud se ale má něco dostat do sériové výroby, ať je to ztvárnění panelu klimatizace.

Pokud by se vůz vyráběl, byl by určen převážně pro město. Postaven je na upravené platformě modelu Cerato a přední kola pohání přímovstřiková šestnáctistovka T-GDI ze Cee´du GT. Převodovka je sedmistupňová dvouspojková, a přestože Kia neuvádí výkon motoru, mohl by se pohybovat okolo 200 koní.

Jan Mička
Diskuze (23)
Avatar - pumpkin
2. 4. 2015 22:47
Re: Že by tady?
Podľa mňa vôbec.
Avatar - pumpkin
2. 4. 2015 22:46
No do...
Tak toto sa naozaj podarilo. Musím uznať, veľmi pekný koncept. Výnimočne v ňom ani nevidím inšpiráciu inými značkami. :yes:
2. 4. 2015 20:25
jak to vidím já
Nedá mi to, já v tom vidím další fázi vývoje GTčka
[odkaz]
Avatar - 3_diamanty
2. 4. 2015 16:33
pekne....
tie predne partie by sa dali pouzit u novej generacie ceedu.... zvlast maska je vskutku pekne strihnuta..... tento novy hranatejsi look by novej generacii ceedu mohol pasovat :yes:
2. 4. 2015 14:29
keď už ste to roztočili
tak ja zas vpredu vidím volvo, keby nemali na maske tie malé zuby a dali tam šikmú paličku.