Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kia Sportspace: Statické dojmy (+video)

Jan Mička
Diskuze (6)
Na stánku Kie jsme dostali úžasnou příležitost usednout do konceptu Sportspace. Jedná se o předobraz nové generace Optimy.

Oficiální fotografie Kie Sportspace se poprvé ukázala jenom krátce před ženevským autosalonem, a protože se jedná o koncept, nedávali jsme si moc nadějí na možnost usednutí do interiéru. Nakonec se tak ale stalo a mohli jsme dokonce natočit i krátké video.

Nikoho nepřekvapí, že se jedná o předobraz nové generace Optimy, dozvěděli jsme se však, že se s ní setkáme již na zářijovém autosalonu ve Frankfurtu. Prozatím nevíme, zda se zde ukáže i kombi, jisté ovšem je, že s ohledem na vývoj tržní situace (v rámci modelu Cee´d je zhruba 60 % prodaných exemplářů s karoserií kombi) je jeho existence nevyhnutelná.

Kia Sportspace je ryzí show car, který ukazuje nový designový směr značky. Tvary 4855 milimetrů dlouhého kombi má na svědomí tým pod vedením italského designéra Gregoryho Guilaume. Na první pohled zaujme takřka jednolitá příď, pro model Optima charakteristické otvory v předních blatnících, překvapivě dlouhá kapota a takřka vodorovná linie střechy. Štíhlé zadní svítilny vypadají neuvěřitelně dynamicky a spodní část zadního nárazníku s masivními koncovkami výfuku budí dojem, že má auto snad 400 koní.

Vzdušný interiér jsme již z fotografií komentovali dříve, že ale bude až tak vzdušný, jsme nečekali. Tvoří jej velmi jednoduchá palubní deska s digitálním přístrojovým štítem, rozměrným displejem tvořícím středovou konzolu a štíhlý středový tunel. Všechny díly jsou neuvěřitelně křehké, jako by snad držely silou vůle. Zajímavostí je displej místo vnitřního zpětného zrcátka, který promítá obraz zadní kamery. V tomto zrcátku si zkrátka ženy svůj zevnějšek neupraví…

Dlužno dodat, že s vnitřním prostorem je na tom Kia Sportspace velmi dobře především díky prakticky nulovému podílu nejrůznějších tlumících materiálů. Dokonce i boční dveře za nás raději zavíraly hostesky. V přiloženém videu je ostatně patrná zhoršená kvalita zvuku vlivem akustických ozvěn v interiéru.

Pokud by nová Kia Optima kombi vypadala skutečně takto, nezlobili bychom se. Koncept jako celek je ale směsicí kombi, hatchbacku, a s ohledem na rozvor 2840 milimetrů snad i luxusního sedanu vyšší střední třídy (s trochou nadsázky). Doufejme tedy, že si z něj produkční automobil vezme co nejvíce.

Video se připravuje ...

Jan Mička
Diskuze (6)
Avatar - pelikoš
4. 3. 2015 12:02
Re: ok
více než jasná inspirace :-!
4. 3. 2015 07:49
Re: Kia Magnum
Kromě toho, že jsou oba kombíky nevidím upřímně nic podobnýho...jediný co se dá po porovnání napsat je, že Magnum, stejně jako kombík CH300 jsou oproti Kie přímo quasimodové ;-)
3. 3. 2015 22:37
Re: pekny koncept
Nechci nikomu brát iluze, ale tento koncept vznikl na základě již zcela hotové Optimy sedan (uvidíme ji na podzim nejpozději) - jen jako koncept, tedy s možností nerespektovat nic z toho, co už je hotové a tedy s možností se odvázat. I postřehy zde uvedené (v článku) nenápadně upozorňují, že nejde o auto, co jezdí (viz články o nejasnosti pohonné jednotky), ale čistě o koncept. Dle fotek nové Optimy a tohoto konceptu se dá porovnat a zjistit poměrně velké odlišnosti. A není to poprvé, kdy takto Kia postupovala. V tomto případě ovšem kombi bude dozajista, ale ... v lecčems bude jiné.
3. 3. 2015 21:23
Kia Magnum
osobně z vozu cítím(dle foto) značnou inspiraci Dodge Magnum,což rozhodně není na škodu,Magnum je jeden z mála kombíků,co má šmrnc a charisma. :yes:
Avatar - 3_diamanty
3. 3. 2015 20:36
pekny koncept
kazdopadne viac sa tesim na seriovu optimu.... uz o mesiac v aprili v new yorku to pride... uz doslova pocitam dni ( zrazu sa ten cas akosi vlecie ) .... moc sa tesim ... predne partie mozno nebudu velmi rozdielne od toho co vidime na sportspace ..... tak necham sa prekvapit.... a vraj nova optima bude aj kombik.... sportspace by mohol naznacovat aj proporcie serioveho kombiiku a teda aj jeho zadnej casti..... tak aj tu sa necham prekvapit....... tento koncpet hodne naznacuje ale zaroven aj vela skryva.... ;-)