Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Přivítejte nový italský supersport. Jmenuje se Lamborghini L595 Zagato

David Bureš
Diskuze (0)
Na obzoru je další spolupráce mezi značkou Lamborghini a karosárnou Zagato. Tentokrát díky ní vznikne otevřený supersport.

Značka Lamborghini je spojena hlavně s italským studiem Bertone a konkrétně designérem Marcellem Gandinim, který navrhl její nejkrásnější kreace jako Miura, Countach nebo Espada. Automobilka ale často spolupracovala i se studiem Zagato, které nyní navrhlo další speciál s technikou italského býka.

Novinka byla avizována na stránkách italské karosárny. Je to spyder nazvaný Lamborghini L595 Zagato a jak z názvu vyplývá, navazuje na čtyři roky staré stejnojmenné kupé.

To vzniklo na objednávku sběratele Alberta Spiesse jako speciál k tehdejšímu 95. výročí od založení italské karosárny. Postaveno bylo na základech Gallarda LP 570-4 Superleggera, z něhož sice byl využit 5,2litrový desetiválec nebo interiér, karoserie ale byla kompletně přepracována.

Místo ostrých výrazných tvarů přišla spíše elegantní vizáž s netradičně pojatou přídí. Nechybí ani charakteristický znak vozů od Zagata, bublinová střecha, v tomto případě hranatější než obvykle. Stejný styl podle prvního snímku využije i otevřená varianta.

Zagato zatím nezveřejnilo bližší informace o otevřené novince, a tak můžeme jen spekulovat, zda rovněž použije základ v Lamborghini Gallardo, nebo třeba jeho nástupce Huracánu. Také si počkáme na informaci, kolik aut vznikne. Kupé totiž mělo být nakonec postaveno v sérii pět exemplářů.

Více se snad dozvíme na květnové přehlídce exkluzivních aut Concorso d’Eleganza Villa d’Este na břehu italského jezera Como, kde má být vůz oficiálně prezentován. Na stejném místě se ostatně před čtyřmi lety představilo i kupé.

Pro Zagato to bude již osmý společný projekt s Lamborghini, vždy ale šlo o speciály, nikoliv o sériová auta. Prvním takovým vozem bylo v roce 1965 Lamborghini 350 GT Zagato (známé také jako 3500 GTZ), dvanáctiválcové gran turismo, které o rok později doplnilo silnější 400 GTZ. Postaveny byly na základech sériového modelu 350 GT, respektive vylepšené 400 GT, v době, kdy Lamborghini teprve hledalo svoji tvář a oslovilo Zagato, aby prezentovalo svůj pohled na design vozů nově založené automobilky.

Lamborghini Raptor Zagato byl projekt speciálního auta na bázi Diabla, nakonec ale zůstalo u jednoho postaveného kousku. Realizace se nedočkalo ani Lamborghini L147 Zagato (známé také jako Lamborghini Canto) z roku 1997, které bylo projektováno jako nástupce Diabla. Po převzetí Lamborghini automobilkou Audi začaly práce na takovém autě nanovo, výsledkem čehož bylo v roce 2001 Murciélago. Zůstalo tak u několika postavených prototypů, kupé i roadsteru. To samé pak platí i pro Lamborghini LM003 Borneo Zagato, projekt SUV z konce devadesátých let, které nakonec zůstalo jen ve fázi hliněného modelu.

David Bureš
Diskuze (0)