Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lamborghini slaví 50 let: 350 býků na jednom místě (fotogalerie + video)

David Bureš
Diskuze (1)
Zakladatel automobilky Lamborghini se oslavy jejího 50. výročí nedočkal, ze svého dítka by však měl jistě radost.

Automobilka Lamborghini tento týden pořádá velkolepou oslavu 50 let od svého založení. Její součástí je tzv. Grande Tour, jízda po Itálii, které se účastní na 350 vozů s rozzuřeným býkem ve znaku.

Do Itálie se kvůli oslavám sjeli zákazníci Lamborghini z celého světa. Účastníci pocházejí z 29 různých států. Nejvíce lidí přijelo z Velké Británie – se 71 auty. Více než 30 vozů přijelo z Německa nebo ze Švýcarska. Z USA dorazilo 21 Lamborghini, z Číny pak 17 aut.

Podle Lamborghini je mezi účastníky 123 exemplářů Gallarda, 17 kusů Miury, osm exemplářů Espady, 15 Countachů nebo jeden off-road LM 002.

Mezi zúčastněnými automobily nechybí ani opravdové rarity – Miura upravená do podoby konceptu Miura Jota, kabriolet 350 GTS nebo koncept Calá z roku 1995, za jehož volantem během Grande Tour usedá autor jeho křivek Fabrizio Giugiaro. Šéf italské automobilky Stephan Winkelmann pak sedlá bílý Aventador LP700-4 Roadster.

Grande Tour odstartovala v úterý 7. května v Milánu, odkud účastníci následující den odjeli přes městečka Bobbio do přímořského města Forte dei Marmi. Odtud rozzuření býci pokračovali do Říma a přes Orvieto do Boloni. Vyvrcholením oslav je sobotní přejezd z Boloni do města Sant‘ Agata Bolognese, kde automobilka Lamborghini po celou dobu své existence sídlí.

Oslavy bohužel narušily menší problémy. Jeden z Countachů naboural a na cestě pokračuje s poničenou přídí, oranžovou Miuru zase zasáhl požár, do servisu pak zamířil jeden Aventador.

Součástí oslav jsou také speciální automobily. Na oslavu 50 let od založení Lamborghini vznikly model Veneno a edice Aventador LP720-4 50th Anniversary a Gallardo LP560-2 50th Anniversary. Automobilka údajně počítá i s výročním Aventadorem Roadster.

Automobilka Lamborghini byla založena v květnu 1963. Její zakladatel Ferruccio Lamborghini se půlstoletí její existence nedočkal, zemřel 20. února 1993.

David Bureš
Diskuze (1)
Avatar - Stejsn
11. 5. 2013 22:26
Katastrofa
Ve všech těch videích je místo zvuku hudba. To je na facku :-(