Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dostupné historické Lamborghini stojí pod milion. Tento traktor má kola i pásy

Lukáš Volšický
Diskuze (2)

Už brzy se na aukci během veteránské výstavy Rétromobile v Paříži bude dražit historický traktor Lamborghini DL 30C. Je jedním z pouhých deseti prototypů s tradičními koly na silnice i pásy do bláta.

Když Ferruccio Lamborghini v šedesátých letech založil legendární automobilku Lamborghini, podle historiky mu hlavní konkurent Enzo Ferrari doporučil, aby opustil svět rychlých aut a vrátil se k traktorům. Ty byly nejvýznamnějším zdrojem bohatství tohoto úspěšného průmyslníka, který v padesátých letech oslovil italské farmáře dostupnými kvalitními traktory a zasloužil se o rozvoj zemědělství v poválečné Itálii.

Evoluční vývoj traktorů Lamborghini v padesátých letech přinesl i řadu vzácných prototypů a jeden z nich se už začátkem letošního února bude dražit na aukci během pařížské veteránské výstavy Rétromobile. Zemědělský traktor Lamborghini DL 30C byl evolucí jednoho z nejslavnějších modelů továrny, traktoru Lamborghini DL 25C, a písmenko „C“ v jeho názvu znamenalo „Crawler“.

Nejvýznamnější odlišností traktorů „Crawler“ od standardních modelů byly pásy nahrazující tradiční kola, díky nimž byly určeny do nejnáročnějších podmínek mimo silnice. Promáčená hlína ani bláto pro ně nebyly překážkou a dokázaly projet téměř všude, aniž by uvízly. Nevýhodou však bylo hrozící poškození asfaltu, pokud by s nimi zemědělci častěji jezdili po veřejných silnicích.

Video se připravuje ...

Ideálním řešením tohoto problému byl koncept, který už brzy bude na prodej v Paříži. Spolu s praktickými pásy do bláta je vybaven i dvěma velkými koly vzadu, poháněným od pásů, a jedním zatáčejícím kolem vpředu. Značka Lamborghini vyrábějící traktory takových prototypů vyrobila pouze deset, díky čemuž je tento kompletně zrenovovaný velkou sběratelskou raritou.

Celou desítku unikátně vyvinutých traktorů s koly i pásy Lamborghini nalakovalo do výrazného žlutého odstínu a všechny poháněla vznětová dvouválcová osmnáctistovka o 30 koních. Na pásy a případně i kola je přenášela čtyřstupňový manuální převodovka.

Historické traktory Ferruccia Lamborghiniho zatím nezažily výrazný cenový boom jako stejnojmenné supersporty a dodnes jsou nejlevnější cestou, jak si koupit Lamborghini a zaparkovat jej ve své garáži. Tento konkrétní kousek z roku 1958 se bude na výstavě Rétromobile dražit v aukci bez rezervy s odhadovanou prodejní cenou od 910.000 do 1.365.405 Kč. 

Lukáš Volšický
Diskuze (2)

Doporučujeme

22. 1. 2024 07:22
Lamborghini Trattori
Považuji za zajímavé, že výrobce traktorů Lamborghini nikdy v historii nezamýšlel vyrábět nejvýkonnější a největší traktory na trhu. V jeho současném portfoliu končí výkony motorové řady na 135 koních. Jistě, Lamborghini Trattori nemá dnes nic společného s Lamborghini S-p-A-. ale jméno zakladatele obou firem jisté asociace navozuje.
21. 1. 2024 14:42
Lambo
Lamborghini DL 30C je nevlastním otcem Uruse.