Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lamborghini o elektromobilech: Budou mít výkon přes 1 megawatt

Lukáš Volšický
Diskuze (50)

Dokonce i slavná italská továrna Lamborghini už pracuje na moderních elektromobilech a dává si velké cíle. Chce spojit extrémní výkony s dlouhým dojezdem.

Na moderní elektrickou vlnu už brzy nastoupí i italská automobilka Lamborghini, která už v loňském roce vstoupila do světa elektrifikace plug-in hybridním dvanáctiválcovým supersportem Revuelto. Slavná továrna se nijak netají vývojem čistě elektrických modelů a otevřeně říká, že vůbec první elektromobil s rozzuřeným býkem ve znaku představí už v roce 2028. A teď Stephan Winkelmann, generální ředitel společnosti, odhaluje další zajímavosti.

Vůbec první elektromobil Lamborghini bude vycházet z loňského konceptu Lanzador GT, crossoveru mezi populárními módními SUV a tradičními luxusními cestovními kupé s konfigurací sedadel 2+2. Už při oficiálním debutu o něm automobilka řekla, že s novým konceptem zahajuje nový automobilový segment Ultra GT, s nímž chce zákazníkům nabídnout doposud nepoznaný jedinečný zážitek z jízdy.

Lamborghini zatím zveřejnilo pouze základní informace, že první produkční elektromobil značky bude čtyřkolkou se dvěma elektromotory na základech platformy SSP Sport, jíž automobilka vyvíjí ve spolupráci s koncernovou značkou Porsche. Uvádí, že bude zakládat na 800voltové elektrické architektuře s maximálním nabíjecím výkonem až 350 kW.

Video se připravuje ...

Stephan Winkelmann se v nedávném rozhovoru pro britský automobilový magazín Autocar současně rozpovídal, že inženýři automobilky pracují na širokém portfoliu elektromobilů, u nichž je zásadní informací, že budou extrémně výkonné. Winkelmann uvedl, že nová elektrická Lamborghini mohou nabídnout maximální výkon alespoň 1 megawatt (1341 koní)! Ten chtějí zkusit zkombinovat s co nejdelším možným dojezdem na jedno nabití.

V Lamborghini si však uvědomují, že extrémní výkony elektromotorů a zdrcující dynamika nejsou vším. Tým inženýrů zároveň hledá řešení, jak budoucím zákazníkům značky, toužících po elektromobilech, nabídnout opravdový jízdní zážitek vozů s býkem ve znaku. Emocionální část aut je zatím tou jedinou, jež se automobilkám nedaří přenést ze spalovacích i do čistě elektrických pohonů.

Dnes vyvíjený první elektromobil není jedinou blížící se novinkou značky. Lamborghini už brzy představí nástupce základního desetiválcového supersportu Huracán s novým dvakrát přeplňovaným vidlicovým osmiválcem a hybridním systémem vycházejícím z toho v Revueltu. Očekávanou novinkou je i plug-in hybridní verze luxusního SuperSUV Urus.

Lukáš Volšický
Diskuze (50)

Doporučujeme

12. 2. 2024 08:31
Re: V elektropriemysle
Ano to si vystihl pěkně :-D Taky nikoho nezajímá. Už před 2. sv válkou přišli konstruktéři na to, že není efektivní cpát do auta vyšší výkon, protože ho už nejde využít. Takže jestli má auto 800 - 1000 nebo 1400 kW je úplně jedno. Nejsi schopen takový výkon nikde využít a kola ho ani nedokáží přenést na silnici. A ty jako řidič to hlavně nejsi schopný uřídit, protože auto bude vždycky rychlejší než ty se svýma reakcema. Kvůli tomu skončila Skupina B, protože závodní speciály s výkonem přes 500 koní už byly neovladatelné díky obrovskému přebytku výkonu a teď budeme do sériovek cpát k 1000 koní? Je to jako ve své době nesmyslné přidávání megapixelů kompaktním foťákům. Reálně to kvalitu fotek taky nezlepšilo.
12. 2. 2024 08:25
Re: moc líbí
Prča je, že ten nejaktivnější diskutér neměl nikdy koule přijet na sraz, když se konal. Umí být bojovný jen za klávesnicí :D
12. 2. 2024 08:22
Re: moc líbí
Hamuna a Kylie je jedna figurka. K tomu se tu i přiznal. Prý to byla chyba redakce, že nějak spojila a pak zase rozdělila účty :-D Ještě si ale zapomněl, na konečně taky zabanovaný, nick Nemanaterasu nebo tak nějak ;-) Další jeho nicky musí holt redakce vyzobat a postupem času znovu banovat. Chtělo by to ale blokovat podle IP adresy, aby se mu komplikovalo přihlášení i z ostatních nicků. Sice to jde obejít, ale každý klacek pod nohy, tomu tupanovi, dobrý.
10. 2. 2024 15:27
Re: moc líbí
Stačí na něj nereagovat, on si vystačí sám a nakonec to zabalí. Ale otravné to samozřejmě je…. ;-\
10. 2. 2024 15:26
Re: V elektropriemysle
No vidíš a taky nikoho nezajímá ;-)