Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lamborghini slaví 50 let miury novým muzeem

David Bureš
Diskuze (7)
Od základu přepracované muzeum Lamborghini se nachází v jeho továrně v Sant' Agatě a nabízí detailní vhled do historie této značky.

Letošní rok je u Lamborghini ve znamení dvou důležitých jubileí. Za prvé je to 100 let od narození zakladatele značky Ferruccia Lamborghiniho, což bylo oslaveno speciálem Centenario LP 770-4. Za druhé je to pak 50 let od premiéry jednoho z nejslavnějších modelů značky, modelu miura. Toto výročí Lamborghini slaví speciální tour a při této příležitosti otevírá nové muzeum.

Muzeum se nachází v prostorech toho stávajícího, otevřeného v roce 2001, ve srovnáním s ním však bylo od základu renovováno. I proto o muzeu navrženém expertem Antoniem Ghinim Lamborghini mluví jako o novém. „Muzeum bude klíčovou atrakcí pro rostoucí počet návštěvníků z celého světa. Nová dispozice nabízí bohatší zážitek ze světa Lamborghini, kde se naše historie, motory, design a technika setkávají na cestě z minulosti značky k její budoucnosti,“ říká o muzeu generální ředitel automobilky Stefano Domenicali.

Areál muzea je rozdělen do dvou podlaží. Při vstupu se návštěvníci dočkají burácivého zvuku modelů huracán a aventador, aby si takový zážitek vyzkoušeli na vlastní uši. Poté přejdou k prvnímu sériovému modelu ze Sant' Agaty, kupé 350 GT. Opodál se Lamborghini chlubí také svými technickými specialitami, diablem s pohonem všech kol, konceptem P 140 s hliníkovým šasi, sestem elementem s karbonovou karoserií nebo asterionem s hybridním pohonem.

Lamborghini také připomíná svojí offroadovou historii, na kterou chce v roce 2018 navázat chystaným SUV, vycházejícím z konceptu urus. Vedle tohoto konceptu v expozici nechybí prototyp terénního speciálu pro armádu Cheetah a sériový offroad LM 002, který si v osmdesátých letech oblíbili hlavně arabští šejkové.

První patro ukazuje jednak většinu sériových modelů značky z její historie a její závodní činnost. Zakladatel značky sice účast v závodech odmítal, na to ale jeho nástupci nedbali. Vedle diabla, gallarda nebo huracánu pro značkový šampionát Super Trofeo jsou k vidění i monoposty Formule 1 poháněné agregátem Lamborghini. V tuto chvíli je část expozice vyhrazena také oslavám 50 let miury. Proto zde nechybí první pojízdné šasi tohoto auta nebo jediný vyrobený exemplář Miury Roadster.

Lamborghini Muzeum je otevřeno od pondělí do soboty, a to od 10:00 do 17:00. Vedle samotného muzea si návštěvníci mohou prohlédnout i montážní prostory továrny.

Půlstoletí od premiéry miury automobilka slaví také speciální akcí Miura Tour. V rámci ní 20 perfektně zachovaných kousků miury od 8. do 12. června přejede Itálii. Na více než 500 kilometrů dlouhé trase miury z Evropy, USA i Japonska navštíví vedle svého rodiště v Sant' Agatě také města Parma, Portovenere, Lucca nebo Florencie. Vozy se zastaví také ve Varano de' Melegar v Dallara Automobili, což je firma konstruktéra Giana Paola Dallary, který měl velký podíl na vzniku miury. Nebýt spolupráce Dallary, konstruktéra Paola Stanzaniho, designéra Marcella Gandiniho a testovacího jezdce Boba Wallaceho, vůz nazývaný jako matka supersportů by nikdy nevznikl.

David Bureš
Diskuze (7)
Avatar - 3_diamanty
11. 6. 2016 14:27
jedna krajsia miura ako druha
dufam ze tak nejak to vyzera aj nahore v nebi :yes:

ozaj bozske auto .. a jasne numero uno v tomto nasom svete :yes:
11. 6. 2016 13:27
Re: Krása
.
11. 6. 2016 12:58
Re: Krása
:-) , ani bych tě nepodezíral, zvlášť po tvé reakci.

Mám svého "ctitele", co mi ho dává úplně na cokoliv. ;-)
11. 6. 2016 11:28
Re: Krása
Miury jsou opravdu krásné. :yes:

Naopak na odlehčeném videu - Jak se po dlouhé jízdě protáhnout? - nevidím až tak nic moc špatného, nebo tragického, aby bylo nutné jej jakkoliv komentovat. A nakrucující se sejratý nedochůdče je minimálně neuctivý výraz, když to řeknu slušně. :no: