Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Lancia Thema: První jízdní dojmy

Aleš Jungmann
Diskuze (114)
V okolí Turína jsme vyzkoušeli novou Lancii Thema. Jak si na domácí půdě vedla?

Na úvod krátké intro, s kým že vlastně máme tu čest. Automobil není původní konstrukcí Lancie, nýbrž vychází (podobně jako Voyager) z Chrysleru. U Voyageru je původ jasný – základem pro 5,21 m dlouhý automobil je sedmimístný Chrysler Voyager, Thema zase vychází ze zbrusu nové generace Chrysleru 300, což je evoluce modelu 300C z roku 2010.

Proč Lancia u jednoho vozu jméno nakonec změnila a u druhého ne? Inu, jde o to že Voyager je jméno Evropanům dostatečně známé, navíc Chrysler si zde vytvořil poměrně velkou skupinu věrných zákazníků. Nástupce extravagantního Thesisu pak jako vlajková loď automobilky svým jménem ukazuje, že toto vskutku JE opravdová Lancia, produkt s americkými kořeny, zato však se silným italským srdcem. Původní Thema se vyráběla v letech 1984 až 1994 a byla poměrně úspěšným typem; perličkou je i to, že jednu měl ve svém vozovém parku i prezident Havel. Jak to s tím srdíčkem je doopravdy?

Lancia a Itálie

Zatímco našinci by se mohlo zdát, že Thesisů jezdí po silnicích světa sotva tucet, v okolí Turína se náhle ocitnete v absolutně jiném světě. Světě Lancií. Ostatně, automobilka Lancia zde před 104mi lety pod rukama Claudia Fogolina a Vincenza Lancii vznikla.

Vozy této značky jsou na každém rohu. Delta, Ypsilon, Kappa, Lybra nebo nedávno z prodeje stažená Musa...míjejí vás z leva i zprava, živě gestikulují a blikají. Z části proto že v drsném provozu italského velkoměsta jedeme příliš křesťansky a z části také proto, že sedíme v nové Themě. Každé semafory, každý přechod...lidé se o tenhle velký sedan velmi zajímají a tak nešetří zvídavými pohledy.

Řídit Themu poprvé právě tady je velmi symbolické. Kde jinde bychom se v tomhle autě měli cítit jako doma?

Lancia 300

I tak se mohl nový model nakonec jmenovat a bylo by to logické. S Chryslerem 300 sdílí velkou řadu dílů a, co je podstatnější, i design. Přední i zadní část nyní sice nese logo Lancie, odlišností je však velmi málo. I interiér se liší pouze drobnostmi jako je dřevěné obložení či volant jehož vnitřní a vnější část je čalouněna kůží odlišných odstínů. Designéři zkrátka neměli moc prostoru na vymýšlení jedinečných kreací a tak alespoň zapracovali na příjemném sladění interiérových barev. Trochu zvláštní je ponechání výrazně modrého podsvícení přístrojů, které s klidným a politicky korektním a útulným interiérem moc neladí. U Jaguaru XF jsme si na něj zvykli velmi rychle, zde je ho však možná až příliš. K čitelnosti přístrojů jako takové však nelze říci nic špatného.

To se ale nedá říci o sedadlech. Americky nevýrazné boční vedení na evropských klikatých silničkách kazí dojem z jízdy, protože podvozek Themy rozhodně není špatný. Vždyť společnost prý investovala do modernizace 300C miliardu (!) dolarů, z čehož těžilo i přední a zadní zavěšení. Zatáčky velké Lancii nevadí, řidič se v nich však musí pevně držet velkého volantu. Lancia pyšně prohlašuje, že Thema je díky množství tlumících materiálů a dvojitým oknům neobyčejně tichá. A je to pravda. Jediný hluk, který při jízdě vyšší rychlostí zaznamenáte bude, ševelení kolem zpětných zrcátek.

Pod kapotou našeho vozu byl slabší z nabízených vznětových třílitrů od VM Motori, verze se 142 kW. Pravdou je, že klidným jezdcům postačí, ti dynamičtěji založení však bezpochyby sáhnou po výkonnějším (178 kW) provedení. Na výběr je ještě benzinový Pentastar o výkonu 210 kW a osmiválec o výkonu...ne, pardon. Osmiválec není a ani nebude v nabídce, stejně jako Lancia Thema opepřená balíčkem úprav street and racing technology, tedy SRT. Dovézt auto vybavené motorem V8 z USA (kde se tyto Lancie vyrábějí) by rozhodně nebyl problém, dealeři (mimochodem, většinou bývalí dealeři Chrysleru) by však s atmosférickými osmiválci mnoho úspěchů u zákazníků neměli. Je to škoda? No samozřejmě, na druhou stranu i BMW se rozloučí s atmosférickým šestiválcem z důvodu mizivého zájmu zákazníků. A to atmosférický řadový šestiválec BMW je, Chrysler promine, v Evropě úplně jiná liga. Alespoň že se dočkáme verze s pohonem nejen zadních ale i všech čtyř kol, když už nebude ani kombi. Au, další rána!

Lancia Thema - Technické údaje
Motor 3,6 V6 Pentastar 3,0 V6 Multijet II 3,0 V6 Multijet II
Převodovka 8A 5A 5A
Zdvihový objem [cm3] 3604 2987 2987
Válce/ventily 6/4 6/4 6/4
Největší výkon [kW/min-1] 210/6350 142/4000 178/4000
Největší toč. mom. [Nm/min-1] 340/4650 440/1600-2800 550/1800-2800
Max. rychlost [km/h] 240 230 230
Zrychlení 0-100 km/h [s] 7,7 9,7 7,8
Komb. spotřeba [l/100 km] 9,4 7,1 7,1

Jízda s Themou je opravdu plavný koncert pro čtyři kola a dlouhý rozvor. Ten má nadstandardních 3052 milimetrů, celý vůz pak na délku měří 5066 milimetrů. Řízení mnoho citu neprojevilo, avšak při vyšších rychlostech alespoň poslušně tuhlo. Tlumení nerovností bylo i na obřích dvacetipalcových kolech perfektní. Pětistupňová samočinná převodovka (manuál není v nabídce u žádného provedení) motoru moc nepomáhá a tak bylo potřeba šlapat na pedál plynu o něco více než bychom si u takto suverénní limuzíny představovali. I když na druhou stranu, když může třída S jezdit se čtyřválcem pod kapotou, proč by se Thema měla stydět na třílitrový šestiválec se 193mi koníky a 440 Nm, že. Navíc když se průměrná spotřeba i po propletení se Italskou odpolední zácpou ustálila na 7,5 litru nafty na 100 km. Slušné. Časem navíc vznětové motory dostanou po vzoru Pentastaru skvělou osmistupňovou skříň od ZF.

Nechme stranou vyhřívané držáky na kelímky, ty budeme bezpochyby velebit v regulérním testu Thesisu (který se blíží), ještě než se podíváme na výbavy a základní cenu musíme si postěžovat na navigaci. Garmin sice zobrazuje data na krásně přehlednou obrazovku o úhlopříčce 8,4 palce, celé je to však ukrutně pomalé, neintuitivní a navíc se funkce po rozjezdu auta uzamknou a vy si ani neposunete mapu tak jak byste chtěli. Zkrátka, zhruba hodina za volantem Themy nám na sžití se s e systémem nestačila.

Je Thema opravdovou Italkou, nebo jen ledabyle přeoperovanou američankou? Pravda bude ležet někde mezi, kde přesně se pokusíme zjistit v redakčním testu.

Výbavy a cena

V Itálii bude Thema nabízena ve třech stupních výbavy. Základní varianta Gold zahrnuje bi-xenonová světla, sedm airbagů včetně kolenního u řidiče, ESC, asistent rozjezdu do kopce, kontrolu tlaku v pneumatikách, dešťový senzor, přední i zadní parkovací senzory, zadní parkovací kameru, rádio s šesti reproduktory a ovládáním na volantu, bezklíčový vstup, dvouzónovou klimatizaci, vyhřívané přední sedačky a tempomat.

Platinum přidává vyhřívaný volant, ventilované přední sedačky, elektrické nastavení pedálů s pamětí, vyhřívaná zadní sedadla a navigační systém Garmin.

Vrcholná verze Executive disponuje především luxusněji vypadajícím interiérem s kvalitnějším koženým čalouněním, výbava navíc zahrnuje hudební systém Alpine s devíti reproduktory, varování před čelním nárazem, adaptivní tempomat a varování před kolizí s vozidly v mrtvém úhlu.

A cena? V Itálii startuje slabší diesel na 41.400 Eurech, tedy v přepočtu zhruba 1.050.000,- Kč. Přesné číslo pro náš trh můžeme patrně očekávat lehce nižší, kompletní ceník by měl být k dispozici nejpozději s uvedením Themy na český trh 5.listopadu.



Aleš Jungmann
Diskuze (114)
Avatar - ReznikCZE
1. 11. 2011 21:00
Re: A pro koho to auto je?
Teda já jezdím s naftovou pětiválcovou (rozuměj žravou) alfou nejvíce za 9.5 (tzn. permanentně německá maximálka, jsem tam často) tak by mě fakt zajímalo kde v tom Mondeu v nádrži díru... :-) ...... co se týče Lancie/Chrysler odhaduješ lidi špatně. To je jako proč by si někdo kupoval Cayenne, když Touareg je levnější a téměř stejné auto?? .... Mimochodem pod taktovkou Fiatu se Chrysleru nesmírně daří a dřív nedařilo, když už nic jiného buď alespoň vděčný Fiatu za penízky a ušetření pár drobných (nebo-li zvýšení odbytu) a větší servisní zázemí v EU ;-) ... Např já jsem ten Typ co by si Lancii koupil (v dieselu ale!), protože se zárukou nebude problém jako u šedých dovozů (vlastní zkušenost) více náhr. dílů, které budou dostupnější, delší záruka (Dost často koncern Fiat dává 5ti letou), více skladovek v Evropě a slevy na ní a co se inovací týče to auto je ve všech ohledech lepší než staré 300C (materiály, motory, technika,...)
Avatar - Barrichello
1. 11. 2011 11:11
Re: njn...
Přesně tak, pokud to udělají v italském furuistickém designu, v usa to nikdo nekoupí protože to zas bude šílená obluda.
Pokud to bude v americkém designu, budou italian fans brečet krokodýly že je to amerika.

Řešení jsou dvě jiný karoserie na stejným pdvozku, ovšem jak říkám je otázka, zda jim to vůbec zaplatí náklady na vývoj.... >:D A kolik toho prodaj. Thesisu prodali celkově tolik co se prodalo Chargeru za 4 měsíce a jen v USA >:D
1. 11. 2011 11:10
Re: čemu se divíte?
Kdepak, Chrysler 160/180/2 litres se prodaval i jako Talbot a Simca 1609/1610/2 litres. Simca 1307 se prodavala jako Chrysler Alpine. O dalších nevím, nejsem znalec značky.
Avatar - Barrichello
1. 11. 2011 11:09
Re: njn...
:yes: :yes:
1. 11. 2011 08:31
Re: njn...
Tohle mě také napadlo. Pokud by měl v budoucnu nástupce fungovat jako globální model s důrazem na italské hodnoty, bude to průšvih na US trhu, což je ale dle mne bude živit.