Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Land Rover DC 100 a DC 100 Sport: Nový směr (video)

Aleš Dragoun
Diskuze (4)
Koncepty DC 100 a DC 100 odhalují blízkou budoucnost Land Roveru. S největší pravděpodobností z nich bude vycházet nový Defender.

Ikona Land Roveru se vyrábí 63 let a je postupně cizelována, název Defender byl použit poprvé v roce 1990. V automobilce si ale zřejmě myslí, že je čas na radikální změnu. I když oba koncepty, uzavřený i otevřený Sport, ukazují prý pouze potenciální směr vývoje. Rustikálnost Defenderu je minulostí, technika je zcela nová a odpovídá druhé dekádě 21. století.

Jako pohonná jednotka slouží turbodiesel o objemu 2,0 litru, sportovnější varianta má pod kapotou také dvoulitr, ale zážehový. Nechybí start-stop, počítá se s využitím hybridního pohonu. Točivý moment je přenášen pomocí osmistupňové samočinné převodovky ZF na všechna kola, ovšem elektronicky, nikoli tradiční mechanikou. Pohon zadní nápravy se ovšem odpojuje přímo, kloubový hřídel se odděluje fyzicky od centrálního diferenciálu. Pro manuální volbu převodů slouží páčky pod volantem.

Platforma s rozvorem rovných 100 palců (2540 mm) byla vytvořena převážně z lehkých slitin pocházejících z letectví. Nová generaci Auto Terrain Response samočinně nastaví důležité komponenty pro jízdu v jakémkoli prostředí. Systém je vybaven kamerami, které snímají s předstihem okolí vozu a rozeznávají jednotlivé povrchy. Skenovací zařízení Inteligent Terrain Mapping upozorní řidiče na terénní překážky a navrhne alternativní trasy. Wade Aid rentgenuje hloubku řek a informuje, jakou rychlostí by se jimi dalo projet. Maximální brodivost je 750 mm. Pro těžké podmínky tu je ještě jedna libůstka: výsuvné hroty pneumatik, které řidič ovládá tlačítkem. Telematika umožňuje propojení vozů s telefonem či notebookem a ovládání některých funkcí (například nastavení klimatizace) na dálku. Vstup do vozu je umožněn díky RFID (Radio Frequency Identification) čipům. Snadné parkování zajistí příslušný asistent.

Tvary jsou dílem vlastního týmu Land Rover Advanced Design. Hrany zůstaly, ale jedná se spíše o retro. Detaily, jako například trojúhelníkové otvory v předních blatnících, odkazují na jiné modely značky. Krátké převisy i slušná světlá výška říkají, že jde o opravdové terénní auto. DC 100 má vzduchové odpružení, světlá výška může být měněná v rozmezí 320 mm. Sport disponuje nastavitelným odpružením MagneRide, které je zaměřeno spíše na silnici. Kola jsou mohutná o průměru 22 palců. Svislé čelní sklo umožňuje velmi dobrý výhled vpřed.

Uzavřený DC 100 dovoluje vzadu přepravu nákladu, ale i osob. Naviják, který je schopen unést hmotnost vozu, je zabudován do přední masky. Nechybí ani dvojice tažných ok v každém nárazníku. Ve střeše jsou solární panely, které dobíjejí palubní přístroje. Speciální stříbrný lak ochlazuje vnitřní prostor. Otevřený Sport v jantarové barvě je vlastně dvoumístným terénním speedsterem s ochrannými oblouky za sedadly a odkazuje na klasické otevřené Land Rovery s plátěnou střechou. Zdaní část pojme až trojici surfových prken.

A interiér? Přístrojovou desku supluje v obou případech velká centrálně umístěná dotyková obrazovka, pod kterou je umístěn volič samočinné převodovky a několik ovladačů. Zmíněný displej lze vyjmout a použít na cestách jako navigaci, má i vestavěnou kameru a pevný disk. Sedadlo spolujezdce je sklopné, mezi oběma předními místy najdeme úložný prostor, na středové konzole je hliníkový zásobník pro indukční nabíjení elektronických zařízení. Materiály jsou odolné, snadno udržovatelné a recyklovatelné. Vnitřní prostor verze Sport pokrývá vesměs kůže, vzadu najdeme chlazenou schránku. Audio Meridian přenáší hudbu do reproduktorů bezdrátově.

Zahájení výroby nástupce Defenderu je plánováno na rok 2015. Zda ovšem poběží dál i produkce klasiky, není známo. Spíše definitivně skončí.



Aleš Dragoun
Diskuze (4)
Avatar - kosmonaut
14. 9. 2011 17:11
Re: Defender?
Je to na hlavu postavené :yes:
Avatar - defender110
14. 9. 2011 11:59
Defender?
Bože! už je tu zas ten GRC na nízkoprofiláčích. Myslel jsem , že je to jen přelud. Škoda. NE!!! Jako by nestačila ta noční můra OFF roadu sama o sobě, ještě ji udělaj v provedení sport. Svět se vrd.l obrací, nástupce "traktoru"-Defenderu je na nízkoprofiláčích s čirou optikou a v provedení "sport".
14. 9. 2011 11:40
Re: Sněžný muž
Teď jsem to chtěl napsat. Inspirace tam nepochybně je.

[odkaz]

[odkaz]
14. 9. 2011 10:52
Sněžný muž
Tak a víme kde se Land Rover inspiroval...