Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lincoln Navicross: tříprostorové SUV?

Ondřej Láník
Diskuze (4)
Také Lincoln se musí, v cestě za úspěchem na velkém americkém trhu, odlišit a decentně futuristický design, který nasadil koncept Lincoln MK9 v roce 2001 a o rok později Continental, je nyní rozvíjen studií Navicross.

Lincoln nejprve novou designérskou filosofii značky zavádí do interiérů. Pro modelové roky 2002 a 2003 ztrojnásobil investice do designu interiéru. Prvky studií jsou už nyní v sériové výrobě v SUV Lincoln Navigator a Aviator.

Navicross není ani coupe, ani sedan nebo obyčejné SUV, ale má ode všeho něco. Postaven je na modifikované platformě modelu LS, vybavené pohonem všech kol a adaptivním systémem kontroly trakce. Automobil nemá střední B-sloupek a proto je nastupování do interiéru velmi pohodlné.

Tvar tříprostorové karosérie napovídá, že by mohlo jít o limuzínu, ale vyšší světlá výška a malé nájezdové úhly nás staví před otázku, co to vlastně před námi stojí. SUV s klasickým prostorem, jako vzadu v kombi, to v žádném případě není.

Vpředu na masce chladiče nechybí typická vertikální mřížka Lincolnů. Od předních nárazníků se táhne pod linií oken, až k zadnímu nárazníku, chromovaná linka, která zvýrazňuje boční profil Navicrossu.

32ventilový motor V8 4,2 l ve spojení s automatickou adaptivní převodovkou pohání všechna kola. 5stupňová automatika poskytuje alternativně možnost sekvenční volby převodového stupně.

Ondřej Láník
Diskuze (4)