Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Local Motors Olli: Autonomní mikrobus z tiskárny

Michal Fokt
Diskuze (7)
Firma, sázející na vizi globální lokalizace, představila svou vizi bezpilotní dopravy. Olli bez řidiče převeze až dvanáct pasažérů na vytyčené trase.

Současná moderní doba poskytuje spoustu prostoru různým alternativním řešením. Americká společnost Local Motors má vizi automobilových výrobních, prodejních a servisních center de facto v každém velkém městě světa, což by mělo být proveditelné proto, že významná část dílů vzniká pomocí 3D tisku a vývoj a design probíhá přes internet.

Jedním z možných budoucích projektů by mohl být Olli - mikrobus bez řidiče, jenž by měl mít kapacitu až 12 osob, které by rozvážel po předem stanovené trase, přičemž pokyny, týkající se trasy, by přijímal přes mobilní aplikaci nebo pevný stánek. V běžném provozu by se orientoval pomocí GPS, radaru a kamer a nejprve by se pohyboval pod dálkovým lidským dohledem, jenž by v případě způsobení nehody převzal zodpovědnost.

Olli využívá komunikační cloudovou hlasovou platformu IBM Watson, jejímž prostřednictvím komunikuje jak s operátorem, tak je schopný odpovídat pasažérům na dotazy ohledně vozu nebo trasy, popřípadě míst v jejím okolí. Vyroben je částečně pomocí 3D tisku, částečně z hliníku a oceli a elektromotory mu umožňují jízdu rychlostí do 40 km/h. Přestože jsou plány na pozdější zvýšení rychlosti, je jasné, že to není busík do města, ale spíše do velkých areálů, jako jsou vysokoškolské kampusy nebo letiště, ostatné povolení k jízdě má zatím jen na minimálním množství silnic.

Olli bude zatím (zcela zdarma) jezdit poblíž nového sídla Local Motors v marylandském National Harbor, do konce vyjede ještě jeden v Las Vegas a dva v Miami-Dade. A pozor, čtyři se objeví také kdesi v Dánsku.

Michal Fokt
Diskuze (7)
19. 6. 2016 05:43
Re: Řidiči
Až budou taxíky elektro a mít autonomní řízení, tak řidičák potřebovat nebudu ;-)
Re: Řidiči
Máš vodičák? Tak ho zahoď, keď ho tak strašne nechceš a jazdi taxíkom. :-!
Re: kravina
-
Re: kravina
správne
18. 6. 2016 22:00
kravina
dalsia blbost s autonomie ...... ja som zvedavy ci to bude tak spolhlivo fungovat ........ podla mna to budem chvilkovi osial a koniec :no: :no: :no: