Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kupte si monopost, který roku 1970 válel při Indy 500. Je jako nový

Stanislav Kolman
Diskuze (0)
Seznam aukcí závodních monopostů se rozrůstá o další kousek. Tentokrát tu máme desítky let starého účastníka slavného závodu 500 mil Indianapolis.

Se závodními monoposty zejména ze světa formule 1, které zamířily pod aukční kladívko, se v poslední době roztrhl pytel. Namátkou vzpomeňme maranellský vůz, který jako jeden z posledních zažil slavného Enza Ferrariho. K mání byla i formule Michaela Schumachera a před časem do aukce zamířil i monopost Ayrtona Senny, se kterým na monackém okruhu předváděl hotová kouzla.

Nyní se nám tu k mání objevuje další závodní formule. Tentokrát nejde o účastníka šampionátu F1, ale legendárního závodu 500 mil Indianapolis. Vůz Lola T153 vyjel na závodní trať ve staré cihelně roku 1970 a Mark Donohue s ním vybojoval druhou příčku, přičemž několik kol na populárním oválu dokonce vedl. Vítězství se nakonec dočkal až o dva roky později.

Není uvedeno, zdali je auto v původním stavu, nebo prošlo rozsáhlou renovací, každopádně vypadá jako nové. Zachována není jen osmiválcová pohonná jednotka od Fordu, ale i pneumatiky Goodyear či lakování s logem hlavního sponzora, díky kterému si vůz vysloužil přezdívku Sunoco Special.

A dnes, takřka padesát let po účasti v závodě, míří pod aukční kladívko. Letos v srpnu jej v Monterey poskytne společnost RM Sotheby's a očekává se početný zástup zájemců. Pokud se tedy chcete stát účastníkem akcí klasických motoristických ikon, jakými jsou třeba Brickyard Vintage Racing Invitational či Sonoma Historic Motorsports Festival, právě toto může být vaše vstupenka.

A cena? Tu aukční společnost neuvádí, ale v roce loňském nabídla vítězné Ferrari Michaela Schumachera, se kterým v roce 2001 vybojoval mistrovský titul. Takový stroj přišel na nemalých 162 milionů českých korun. Ale nezoufejte, částka za výše popsané auto by měla být podstatně nižší.

Foto: Patrick Ernzen, RM Sotheby's

Stanislav Kolman
Diskuze (0)