Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lotus: Danny Bahar do roku 2015 a Esprit jako hybrid

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Generální ředitel Lotusu Dany Bahar bude u kormidla Lotusu minimálně další čtyři roky a pod jeho vedením se má představit i sériový Esprit s hybridním pohonem.

Generální ředitel Lotusu Dany Bahar v rozhovoru pro časopis Autocar opět mírně poodhalil budoucnost britské automobilky. Do vedení Lotusu vstoupil Dany Bahar na podzim roku 2009 a jeho prvním dílem se stal ambiciózní obchodní plán na příštích pět, jehož součástí je nástup zcela nových modelů, představených v podobě konceptů na loňském autosalonu v Paříži.

Právě pro uskutečnění tohoto plánu a dalších změn podepsal Dany Bahar novou čtyřletou pracovní smlouvu, protože ta stávající vyprší v roce 2012. Nyní se tedy nadále může věnovat rozvíjení svých plánů se značkou Lotus. Ty se sice nemusí líbit každému, ale v podstatě navazují na plány Colina Chapmana toužícího po firmě schopné nabídnout automobily konkurující právě značkám Porsche nebo Ferrari, což nejlépe dokumentuje neustálé zvětšování rozměrů a výkonů jeho vozů od padesátých až do začátku osmdesátých let.

Prvním ze zcela nových Lotusů by se měl stát dlouho a netrpělivě očekávány Esprit, který je ohlašován prakticky již od ukončení výroby Espritu V8 v roce 2004. Již dříve právě Dany Bahar zmínil vývoj vlastního vidlicového osmiválce o objemu 4,8 litru s výkonem 419 kW (570 k) pro sériový Esprit, který se má představit v roce 2013.

Nyní ovšem některá média přinášejí neoficiální informace o tom, že nový Esprit bude v základním provedení hybrid. K jeho pohonu má sloužit nový vidlicový osmiválec ve spojení s elektromotorem o výkonu 74 kW (100 k). V případě výkonnějších verzí má být Esprit poháněn pouze klasickým spalovacím motorem.

Vedle nového Espritu má Lotus i nadále pracovat na vývoji sériového modelu odvozeného od loňského konceptu City Car. Ten má být v Evropě nabízen jako luxusní městský automobil pojmenovaný Lotus Ethos a v Asii bude prodáván pod značkou Proton.

V roce 2017 se máme dočkat nástupce Evory v podobě nového Elanu a následovat mají i další modely vycházející z konceptů z loňského autosalonu v Paříži. Cílem Dany Bahara je udělat ze ztrátového Lotusu britské Porsche. K tomu mu má vedle široké palety sériových modelů pomoci i rozsáhlý sportovní program. Lotus tak bude pokračovat ve svém účinkování ve Formuli 1 i IndyCar a můžeme se těšit na jeho návrat do Le Mans a závodů rallye.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)