Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Madboxer je šílená motorka s motorem Subaru

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Motocyklů s automobilovým motorem vznikla v historii celé řada, některé jsou navždy zapomenuty, jiné měly i jistý úspěch a některé stále ohromují svým vzhledem i technikou, což je i případ stroje pojmenovaného Madboxer.

Současná nabídka motocyklových výrobců po celém světě je velmi pestrá a motorkáře, toužící po výjimečné motorce jsou připraveny uspokojit doslova zástupy nejrůznějších úpravců, ale i přesto se najdou jedinci, kteří se rozhodnou postavit si naprosto jedinečný stroj.

Jedním z nich je i Marcel van Hooijdonk z Nového Zélandu, který stojí za vznikem jednostopého stroje, jehož srdcem je 2,5litrový plochý čtyřválec, který se původně ukrýval pod kapotou staršího Subaru WRX.

Při konstrukci motocyklu se vycházelo právě z tohoto motoru. Ten je využit jako nosná část, k níž jsou připojeny pomocné rámy, které nesou přední i zadní kolo a rovněž palivovou nádrž původem od Kawasaki a sedlo.

Motor se při stavbě motocyklu dočkal výměny původního jediného turbodmychadla za dvojici menších a zadní kolo roztáčí prostřednictvím pouze dvoustupňové automatické převodovky a řetězu. Díky tomu se všechny ovládací prvky přesunuly na řídítka, kde probíhá ovládání převodovky pomocí tlačítek i páčky přední a zadní brzdy.

Madboxer byl údajně dokončen po pěti letech práce v roce 2016 a je schválen pro běžný silniční provoz na Novém Zélandu. Výkon motoru tvůrce stroje o hmotnosti 313 kg nezmiňuje, ale uvádí, že jeho nejvyšší rychlost se pohybuje kolem 240 km/h.

Foto: Lindsay Gibb

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
11. 1. 2018 14:17
Velmi zajímavé


1. Moc rád bych to viděl naživo
2. Moc rád bych to řídil naživo
:-)