Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

MAN TGX D38 “100 Years Edition” předvedl svou sílu (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
V poněkud netradiční roli se představil tahač MAN TGX D38 “100 Years Edition” během 34. ročníku srazu GTI.

Tuningový sraz u rakouského jezera Wörthersee je sice spojen především s vozy značky Volkswagen a modelem Golf GTI, ale postupem se z něj stala významná událost, na níž se prezentuje i další značky koncernu.

Letos se zde vedle již zmiňovaného Volkswagenu, Audi, Seatu a Škody představil i MAN a to prostřednictvím výročního modelu TGX D38 “100 Years Edition”.

Toto výjimečné vozidlo zde bylo zastoupeno rovnou dvojicí exemplářů. První z nich spolu s návěsem, na jehož bocích jsou zobrazeny nejvýznamnější modely ze stoleté historie společnosti MAN, měl roli statického poutače.

Druhý z tahačů MAN TGX D38 “100 Years Edition” návštěvníkům akce ve vyhrazeném prostoru názorně předvedl, že driftovat lze i s těžkým nákladním vozidel.

MAN TGX D38 “100 Years Edition” vychází, jak napovídá jeho označení, z loňské novinky, stojící na vrcholu současné nabídky svého výrobce a odkazuje na historický milník v podobě prvního nákladního vozidla vyrobeného společností MAN v kooperaci s firmou Saurer v roce 1915.

MAN TGX D38: Nová vlajková loď (+video)

Od standardních provedení se výroční edice odlišuje především specifickými úpravami exteriéru a širokou standardní výbavou, zvyšující komfort v kabině.

K nejvýraznějším úpravám zevnějšku patří stylizovaná malba lva na bocích kabiny spolu s chromovaným ochranným rámem na střeše a přídavnými LED světlomety. Standardem jsou pak doplňky v podobě chromovaných krytů vnějších zpětných zrcátek a kol.

Speciálně pro výroční edici nabízí MAN nové odstíny laků karoserie, jimiž jsou tmavě šedá metalíza, ocelově modrá metalíza, bílá metalíza a červená D38.

Kabina pak ve své výbavě nabízí multimediální systém s navigací pro nákladní vozidla, rozhranním Bluetooth, vstupy pro externí zdroje hudby a nabíječku pro chytré telefony. Standardem je dvojice sedadel se stavitelnými bederními opěrkami i oblastí ramen a vyhříváním. Nechybí ani multifunkční volant, nezávislé topení, lednička a skládací stolek.

K pohonu vozidel MAN TGX D38 “100 Years Edition”slouží stejně jako u standardních TGX D38 nově vyvinutý přeplňovaný vznětový řadový šestiválec D38 o objemu 15,2 l, který je k dispozici ve třech výkonových verzích. Na výběr je tedy mezi provedeními s výkonem 382 kW (520 k), 412 kW (560 k) a 471 kW (640 k).

Maximální hodnoty točivého momentu 2500 N.m, 2700 N.m a 3000 N.m jsou u motoru vybaveného třetí generací přímého vstřikování paliva common rail díky dvoustupňovému přeplňování dostupné již od 930 min-1.

Veřejnosti MAN svůj výroční TGX D38 “100 Years Edition” představil poprvé koncem března v rámci akce MAN Trucknology Days 2015 v Mnichově.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)