Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mansory v Ženevě 2010

Nejnovějšími kreacemi excentrického bavorského tunera luxusních aut je úprava „malého“ Rolls-Roycu Ghost a nestárnoucího Mercedesu G. Nechybí ovšem ani vylepšení pro Porsche Panamera. Mansory Ghost Skutečně jako zjevení by asi působilo v...

Nejnovějšími kreacemi excentrického bavorského tunera luxusních aut je úprava „malého“ Rolls-Roycu Ghost a nestárnoucího Mercedesu G. Nechybí ovšem ani vylepšení pro Porsche Panamera.

Mansory Ghost

Skutečně jako zjevení by asi působilo v běžném provozu tohle auto z dílny Kouroshe Mansoryho.

Limuzína Rolls-Royce Ghost, vyvedená v noblesním modrém laku dostala pozlacenou masku chladiče, lemování oken, kola a ozdobné lišty za výdechem v blatníku a nad rámečkem poznávací značky. To vše doplňuje zlatý lak na bocích a okolo masky chladiče. Rolls má také sportovní nárazníky, zvýrazněné prahy, denní LED svícení a křidélko na odtrhové hraně kufru. Na dvaadvacetipalcových ráfcích jsou vpředu navlečeny dunlopky 265/30 a vzadu 295/30. Výsledkem je ale opravdu luxusní vzhled, byť s notnou dávkou exhibicionizmu. Jde to vůbec dohromady i jinde, než ve videoklipech kalifornských raperů?

A pak tu máme také dvanáctiválec 6,6 l. S většími turby, novým výfukem a modifikovanou řídicí jednotkou. Výsledkem je nárůst výkonu ze 419 kW a 780 Nm na 529 kW a 1020 Nm. Není divu, že zvládne stovku za 4,4 s… I vozy Rolls-Royce ale musí mít omezovač rychlosti. Bude vám stačit 310 km/h?

Mansory G-Couture

Při přípravě a vývoji upraveného Mercedesu třídy G 55 AMG byl přítomen slibný mladý německý módní návrhář Philipp Plein. Ten se postaral o vizuální stránku projektu, zatímco inženýři pracovali na vylepšení techniky. Motor „áemgéčka“ dostal pár dílů z kupé SLR McLaren a je vyladěn na slibných 515 kW a 880 Nm.

Vzhledem k tomu, že jsou všechny díly karoserie vozu vyrobeny z karbonu, ruku v ruce s nárůstem síly šla dolů i hmotnost auta, výrobce bohužel není konkrétnější. Zato ovšem víme, že Mansory G-Couture dostal kola o velikosti 23 palců, obut do pneumatik Pirelli Scorpion o rozměru 305/35.

V kabině najdete čtyři lehká, samostatná karbonová sedadla a spoustu kůže a karbonových doplňků.

Mansory 970 Panamera

Věděli jste, že má Mansory svou druhou domovskou základnu ve Švýcarsku? Ta totiž vznikla převzetím firmy Rinspeed, která se specializovala na servis exkluzivních značek a na tuning vozů značky Porsche. Ne náhodou tedy Mansory Switzerland v Ženevě prezentuje model 970 Panamera.

I přes novinkový přetlak v oblasti tuningu stuttgartského čtyřdveřového superauta kreaci od Mansory určitě poznáte na první pohled. Bude to zejména zásluha přepracovaného předního nárazníku s denními diodovými světly, doplněná karbonovou kapotou. Porsche dostalo i prahové a blatníkové nástavce a modifikována byla i záď vozu. Nový je zadní nárazník a sklopné a rozkládací zadní křídlo bylo nahrazeno pevným, karbonovým.

Větší turba, přepracovaná elektronika a nerezový výfuk mají za následek zvýšení výkonu 4,8litrového motoru na 507 kW a 850 Nm při 4800 min-1. Zrychlení na stovku tak vůz zvládne za 4 s a jeho maximální rychlost činí 328 km/h. Jedenadvacetipalcová kola obouvají vpředu pneumatiky 265/35 a vzadu 305/30. Lze ovšem zvolit i 22palcová kovaná kola s obutím Dunlop SP Sport Maxx 265/30, respektive 295/25.

Michal Fokt