Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Do jedné německé dodávky se vejde celý byt i s grilem

Mirek Mazal
Diskuze (3)

Pečlivě seskládaný obytný MAN má vše potřebné a k tomu něco navíc. Precizní tetris není levná záležitost, nicméně ubytuje celou rodinu zalíbenou v dobrodružném životě každý den na jiném místě.  

Nový luxusní karavan německého původu nabízí prostor, pohodlí a neomezenou svobodu zapustit dočasné kořeny kdekoliv bude majitel chtít. Vhodný dopravní prostředek do pandemické současnosti vznikl na základě jedné z nejdelších dodávek na trhu. Celý byt i s grilem byl vměstnán do největšího provedení užitkového modelu MAN TGE.

Natažená verze Loef měří 7,4 metru mezi nárazníky a přes 2,8 metru od země po střechu. Navzdory vcelku nadstandardní velikosti vozu tvrdí výrobce, že útulná dodávka s motorem 2,0 TDI o výkonu 180 koní (132 kW) zvládá hbité manévry. Co si pod tím představit, ví asi jen úpravce z Hamburku, který se vyřádil v interiéru.

Video se připravuje ...

Kromě slušných rozměrů dostal obytný vůz promyšlený vnitřek inspirovaný nadčasovým skandinávským designem a špičkovým vybavením. Dispozice se točí kolem dvou samostatných zábavných oblastí. V zadní části MANu je situována rozkládací pohovka pro pět osob s nastavitelným konferenčním stolkem. Improvizovaná jídelna nabízí možnost společného stolování téměř pod hvězdami. Po večeři se prostor promění v hlavní ložnici, i díky využití stolku se do zadní části TGE vejde postel velikosti 175 x 196 centimetrů.

Blíže k palubní desce zůstalo dostatek místa na instalaci dalšího posezení. Včetně sedaček řidiče a spolujezdce se do druhého oddílu poskládá pětice osob kolem lavice tvaru L a nastavitelného stolu. Podobně jako vzadu se přední sektor v noci mění na ložnici tentokrát určenou spíše mladším či menším táborníkům, které čeká nijak ostudné letiště o rozměrech 119 x 175 centimetrů.

Mezi obývacími sekcemi neboli ve středu dodávky je dobře dostupný kuchyňský kout vybavený vším potřebným (dřez, čtyřplotýnkový sporák, trouba, lednice, mrazák, úložné prostory atd.). Jen pár kroků stačí k přejití od vařiče rovnou do koupelny, která se skládá z chemické toalety s elektrickým splachováním a v plném komfortu nechybí ani dešťová sprcha integrovaná do stropu nebo zrcadlová skříňka. Další sprcha je ukryta zvenčí vozu na dvoumetrové výsuvné hadici pro osvěžení přímo pod rozpáleným sluncem.

Aby toho nebylo málo, do německé skládačky se vešlo i nóbl vybavení pro letní grilování. Kromě sady kvalitního venkovního nábytku určeného pod venkovní markýzu značky Thule, je karavan vybaven keramickým grilem Big Green Egg Mini Max, který má své místo na odnímatelném výsuvném modulu pod zadními dveřmi. MAN do kempu je dále osazen elegantním koktejlovým barem zabudovaným přímo uvnitř dveří na straně spolujezdce, kde se po jídle podává dobré pití.

Zásobu energie na pobyt mimo rušná města veze lithiová baterie o kapacitě 100 Ah, dobíjení bez kabelů slibuje solární nabíjecí systém o výkonu 320 W. Tovární řešení údajně stačí k napájení spotřebičů včetně inteligentního řídicího systému celého karavanu. Kromě základních technologií si proud vezme i několik rozmístěných zásuvek 230V a portů USB. Nepostradatelné internetové připojení zajišťuje anténa LTE.

Z výše jmenovaného nechybí pro klidný pobyt snad nic, výrobce si je vědom dobré rozvrženého karavanu nabízeného dobrodružným jedincům v cenách 110–125 tisíc ur (2,9 až 3,3 milionu korun) v závislosti na zvolené konfiguraci.

Nic levného, ale Loef argumentuje vysokou kvalitou, množstvím výbavy a nízkou hmotností 3,1 tuny díky originálním výrobním postupům. „Naše inovativní metoda odlehčené konstrukce je z hlediska výroby podstatně složitější než klasický proces. Tímto způsobem však dosahujeme nízké hmotnosti vozidla navzdory nejkvalitnějším materiálům. Všechny díly jednotlivě vyrábějí naši tesaři v hamburské továrně,“ prozrazuje marketingové oddělení „milovníků designu a vášnivých táborníků“ – jak se firma prezentuje na oficiálních webových stránkách.

Mirek Mazal
Diskuze (3)

Doporučujeme

Avatar - SKAY
1. 4. 2021 18:22
Re: Dobře že to vím. ale
Jsem myslel že v Rajchu mají větší byty.
1. 4. 2021 12:22
Re: Dobře že to vím. ale
Tie nadpisy musí vymýšľať riadny matlák....
1. 4. 2021 08:38
Dobře že to vím. ale
jestlipak víte kolik německých soudruhů se vejde do německého obrněného transportéru?