Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Maserati GranSport: nakonec s motorem V6 Biturbo vpředu

Michal Fokt
Diskuze (4)
Top manažer Maserati konečně udělal jasno ve spekulacích, týkajících se nového, menšího sportovního auta. Bude mít motor za přední nápravou a poslouží jako základ pro příští generaci modelu GranCabrio!

S chystaným menším sporťákem Maserati je to jako na houpačce. Ani ne tak ohledně spekulací, jestli bude nebo nebude, že se připravuje, je známá věc, otázkou ale bylo, jaké to vlastně bude auto, tedy krom toho, že menší, než současné GranTurismo. Nejprve se hovořilo o tom, že se bude jednat o "klasické" Maserati, tedy s motorem vpředu, pak ale přišly zvěsti o tom, že motor bude před zadní nápravou, nejprve v autě, odvozeném od Alfy 4C a následně v údajně úplně jiném šasi. No a teď se zase vracíme na začátek.

Platit bude ta nejlogičtější varianta a potvrdil to osobně manažer Maserati Harald Wester, takže už to můžeme brát jako hotovou věc. Návrat Maserati GranSport máme očekávat v roce 2015 jako vůz modelového roku 2016 aje zamýšleno jako konkurent pro Jaguar F-Type a Porsche 911 a k volbě auta této velikosti vede skutečnost, že o takovéto sporťáky je dnes největší zájem, takové GranTurismo je velmi okrajová záležitost.

Maserati GranSport dostane zkrácenou verzi platformy pro Quattroporte a Ghibli, kterou převezmou i Dodge Challenger a Barracuda/Camaro. A vlastně i příští GranTurismo, to ale bude mít její větší verzi, protože se stane ještě větším a luxusnějším modelem, než jakým je nyní.

Ale zpět ke GranSportu. Počítejte s autem velikosti Corvette C7 s pohonem zadních kol, která bude roztáčet Ferrari vyvinutý motor V6 3.0 Biturbo, určený i pro modely Quattroporte a Ghibli. To bude kromě velikosti další rozdíl oproti GranTurismu, které zůstane u osmiválců. Tento zmíněný motor má aktuálně 410 k a 550 N.m, což ovšem neznamená, že stejná čísla dostane do vínku i GranSport.

A největší překvapení na závěr - klientela modelu GranCabrio je tak nepočetná, že tento model skončí tak, jak jej v současnosti známe. Model GranTurismo zůstane osamocen a označení GranCabrio přejde na otevřenou verzi kupé GranSport!

Michal Fokt
Diskuze (4)
Avatar - Jaros71
1. 6. 2013 00:31
Krásné..
:yes: :yes:
Už aby tady bylo..
Maserati tedy fakt můžu.. ;-)
Jsou to nádherná auta.
Avatar - roox
31. 5. 2013 23:18
se těším
a jednou bych si jej chtěl koupit... jen mít za co :-!
Avatar - Hammunasakra
31. 5. 2013 18:20
Re: Barracuda/Camaro???
Samozřejmě že NEeee!!! To jen autor ... těžko říci co :-)
PS: Nicméně původní techniku Alfa Romeo 4C bude nakonec sdílet nejen (luxusnější) Maserati GranSport (které je - zdá se - pro modelový rok 2015 opravdu POTVRZENÉ), ale i cenově dostupnější americká dvojička "muscle cars" Dodge Challenger a Dodge Barracuda.. ;-)
..aneb Sergio ten "druhý VW koncern" ze svých značek asi nakonec opravdu "vykřeše"
Avatar - euro89
31. 5. 2013 17:47
Barracuda/Camaro???
Opravdu techniku příštího Maserati dostanou modely Barracuda a Camaro? Barracuda, pokud vím, byl model zaniklé značky Plymouth a Camaro je Chevrolet, což je i úplně jiný koncern...