Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mazda si nechala znovu registrovat označení MX-6: Dočkáme se nového kupé?

Tomáš Dusil
Diskuze (0)
MX-6 bylo kupé vyráběné ve dvou generacích v letech 1987 až 1997. Nyní si automobilka nechala toto označení znovu registrovat.

Mazda MX-6 bylo kupé odvozené od dvou předposledních generací řady 626 (předchůdce Mazdy 6). Zatímco vůz vycházející z „hranaté“ řady GD/GV byl vlastně jen dvoudveřovou variantou její čtyřdveřové, respektive pětidveřové karoserie, druhá generace MX-6, která je velmi dobře známá také u nás, byla již svými tvary plně samostatným modelem. A to včetně interiéru, který byl rovněž od toho v 626 GE výrazně odlišný. A to i přesto, že v útrobách se ukrývala technika převzatá z krásně kulaté 626 GE, někdejšího vozu podnikatelů v polistopadovém Československu. Navíc první generace vozu měla označení MX-6 pouze na některých trzích. V Evropě se vůz jmenoval jednoduše 626 Coupe.

Právě druhá generace MX-6 se asi mnohým vybaví při vyslovení tohoto označení. A to nejen sličnými tvary, kdy se záď vozu elegantně svažovala podobně jako u někdejších Jaguarů, ale také nabídkou šestiválce o objemu 2,5 litru s výkonem 121 kW. Vzpomínáte na „motor, který neslyšíte“? Alternativou k šestiválci byl dvoulitrový čtyřválec s výkonem 85 kW známější z výchozí 626 GE. Někdejší tuzemský dovozce (firma Auto Palace) vozil v případě MX-6 pouze a jen šestiválec.

Mazda MX-6 druhé generace se také stala dárcem orgánů pro druhou generaci Fordu Probe, a to včetně motorů. Probe tak mělo úplně jiný šestiválec (Mazda série K) než soudobé Mondeo, které mělo motor Ford Duratec-VE. Obě auta se vyráběla na paralelní lince, a sice v USA v závodě Flat Rock v Michiganu. MX-6 ale také pro některé trhy vznikala v japonském Hofu.

Po ukončení výroby MX-6 v roce 1997 zůstalo její označení dlouhá léta volně dostupné jiným výrobcům. Kupodivu žádné čínské automobilky toho nevyužily. A už ani nevyužijí, neboť Mazda v říjnu tohoto roku obnovila registraci jména MX-6.

To může znamenat dvě věci. Buď Mazda nechce, aby někdo jiný toto označení používal, nebo chystá takto pojmenovanou novinku. Pokud si však myslíte, že případná nová MX-6 by mohlo být třeba kupé odvozené od Mazdy 6, asi vás zklameme.

Pokud se označení MX-6 ve spojení s Mazdou vrátí na trh, zcela jistě bude náležet nějakému SUV či crossoveru. I když pro tato auta používá Mazda již léta spojení CX s číslovkou. Ale Mitsubishi. Eclipse bylo také původně kupé... A dnes náleží vozu třídy SUV ve spojení se slovem Cross. To asi aby bylo i nejzarytějším pamětníkům hned jasné, že v tomto případě opravdu nejde o sportovní kupé…

Tomáš Dusil
Diskuze (0)