Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mazda3 MPS: jeden z nejostřejších hatchbacků dorazí již v říjnu

Jan Cacek
Diskuze (161)
Nejvýkonnější sériový sedan v historii hirošimské automobilky, Mazda6 MPS s přeplňovaným čtyřválcem a pohonem všech kol, který se již nějaký ten pátek prodává, pomalu domácní i na našich silnicích.

Již v říjnu se ale na evropských trzích rozroste rodina sportovních modelů MPS (Mazda Performance Series) o dalšího člena, kterým se stane Mazda3 MPS. Ta je sice menší, postrádá pohon všech kol i agresivní vizáž trhače silnic, viditelnou už dva kilometry předem, ale nenechte se mýlit. Do záplavy konkurentů mezi ostré hatchbacky, kam patří například Ford Focus ST, VW Golf GTI, Renault Mégane Sport nebo nová Honda Civic Type-R, přichází velmi slušně připravena.

Zevnějšek Mazdy3 MPS vypadá sice agresivněji než výchozí rodinný hatchback, ale hlavní přednosti se skrývají uvnitř. Kromě sportovního interiéru, odpovídajícího odpružení a výkonnějších brzd je to především motor.

Díky přeplňovanému zážehovému čtyřválci MZR 2,3 DISI Turbo, vybavenému přímým vstřikováním benzinu a mezichladičem (stejný motor využívá i Mazda6 MPS), se Mazda3 MPS rázem stává jedním z nejvýkonnějších sériových aut s předním pohonem na trhu! Masivní výkon 191 kW a točivý moment 380 Nm, vrcholící ve 3000 otáčkách, zaručují zrychlení z 0 na 100 km/h za pouhých 6,1 sekundy, ale mnohem zajímavější jistě budou hodnoty pružného zrychlení.

Jak se zdá, dobám, kdy si ostré předokolky celkem pohodlně vystačily s výkonem kolem 147 kW, je nenávratně odzvoněno. Bude zajímavé sledovat, jak na hozenou rukavici Mazdy zareagují ostatní značky.

Jan Cacek
Diskuze (161)
21. 9. 2006 21:43
Re: TVARY
Golf III byl jednak vůz roku 92, jednak nastavil opět laťku kvality materiálů uvnitř (měkčený horní díl přístrojovky...) Tehdejší Civic byl velmi povedený... ostatně Honda již potom nedokázala tu krásu překonat. Oba dva vozy obstojí dodnes v měřítku kvality designu. jen Civic je takový příliš vizuálně "lehký", příliš připlácnutý k zemi. Ale jinak byl velmi povedený.
21. 9. 2006 21:36
Re: MÁŠ TO NAHOŘE
:yes: :yes: :yes: Výborně jsi napsal :yes: Škoda, že masturbační jezdci formule postel tohle nechápou... :-) :yes:
21. 9. 2006 21:28
Re: VŠEM HOT-HATCH JEZDCŮM
;-) :yes:
21. 9. 2006 21:27
Re: OPC
:-) :yes:
21. 9. 2006 20:07
Re: TVARY
Žádnej komlpot... vím přesně, proč je GTIčko to najlepší volba, kterou můžeš udělat. Vizualitu auta dokážu popsat na 100 stránkách... a vím také co má váhu.