Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

McLaren odhaluje podobu modelu 720S pro závodní třídu GT3

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
McLaren 720S, který je prvním zástupcem druhé generace Super Series, se podobně jako jeho předchůdci vydá i na závodní okruhy. Podobu připravovaného 720S GT3 naznačuje dvojice skic přímo od automobilky.

McLaren svou první generaci modelů Super Series zahájil typem MP4-12C a její součástí je i jeho nástupce 650S i odvozený 675LT.

Letošní novinka s označením 720S, jejíž premiéra se odehrála na letošním březnovém autosalonu v Ženevě, je britskou automobilkou uváděna jako zcela nově vyvinutá v pořadí druhá generace modelů řady Super Series.

Podobně jako modely MP4-12C a 650S se i nový 720S dočká závodní verze připravené podle specifikací pro třídu GT3. McLaren již nyní představuje podobu tohoto provedení a uvádí první informace o jeho technice.

McLaren 720S GT3 má stejně jako výchozí sériový model využívat skelet karoserie pojmenovaný Monocage II. Ten je kompletně vyroben z uhlíkových vláken a ve srovnání se současným provedením, kombinujícím kov a uhlíková vlákna, má nabízet výrazně vyšší tuhost při nižší hmotnosti.

Před zadní nápravou bude uložen vidlicový osmiválec M840T s úhlem rozevření válců 90°, který z objemu 3994 cm3 za pomoci dvojice twin-scroll turbodmychadel poskytuje nejvyšší výkon 537 kW (720 k), který má být podle regulí třídy GT3 omezen na 368 kW (500 k). Sedmistupňovou dvouspojkovou převodovku SSG sériového modelu má u závodního provedení nahradit šestistupňová sekvenční převodovka.

Nejvýraznější změny se odehrají na karoserii s ohledem na dosažení co nejlepší aerodynamické vlastnosti i pravidla pro třídu GT3. Na skicách má McLaren 720S GT3 zcela nově řešenou příď i přední blatníky a přepracován i je i zadní nárazník spolu s vyvedením výfukového systému. Nechybí rozměrné přítlačné křídlo a difuzor pod zádí.

McLaren hodlá v příštím roce zahájit testování nového 720S GT3, jehož výrobu má zajistit nové středisko ve Wokingu. Soukromé týmy pak mají mít tento model k dispozici pro začátek sezóny 2019.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)