Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz CL dostal nový aktivní podvozek

Aleš Dragoun
Diskuze (2)
Modernizované kupé Mercedes CL řady C216 dostalo nový aktivní podvozek, ve Stuttgartu ale nespí a vyvíjejí dále.

Systém Active Body Control (ABC) je standardem pro verze CL 500 BlueEfficiency a CL 600. Stejně jako do loni modernizované třídy S, i do kupé se dostala nejnovější verze se stabilizací při nárazu bočního větru.

Ta využívá senzorů ESP, její elektronika rovněž snímá úhel natočení volantu, stupeň vychýlení a hodnotu příčného zrychlení. Pokud při jízdě zafouká silný boční vítr, je schopna vůz udržet v přímém směru. Aktivuje se při rychlosti 80 km/h po rovné silnici (tedy například na dálnici), pokud se ale řidič rozhodne zvládnout potřebný manévr sám, vypne se a do ničeho mu nemluví.

ABC používá senzory na podvozku a ovládá aktivní zavěšení za použití hydraulických posilovačů na přední i zadní nápravě. Potřebný tlak do nich dodává radiální pístové čerpadlo. Čtveřice pružicích jednotek je spojena s hydraulickými válci ovládanými mikroprocesorem, ve kterých proudí olej. Systém je nově dvouokruhový, při stání na semaforech, nebo při jízdě po rovné silnici se přepne na druhý okruh s menším tlakem, také regulační ventily automaticky vypnou zmíněné čerpadlo.

Tuhost zavěšení lze nastavit tlačítkem na přístrojové desce ve dvou režimech: komfortním a sportovním. Pokud vůz jede po nekvalitních cestách, lze zvýšit světlost o dalších 45 mm, ve sportovním módu se naopak oproti komfortnímu o 10 mm sníží.

Vyspělý podvozek doplňuje řízení Direct-Steer, které disponuje posilovačem s variabilním účinkem v závislosti na úhlu natočení volantu. Pokud je blíže středové poloze, posilovač je méně účinný a naopak. Mercedes v tomto případě zůstává u klasické hydrauliky. Elektricky nastavitelný je pouze sloupek řízení, který se navíc posune automaticky nahoru, když řidič opouští vůz.

Dvouokruhovou brzdovou soustavu podporuje kromě tradičních asistentů i další elektronický pomocník Adaptive Brake, který pomáhá vyvinout potřebný tlak na pedál při nebezpečných situacích. V dešti je pak schopen brzdové kotouče preventivně zbavit vody. Navíc má funkci Hold, která zamezuje rozjetí vpřed na semaforech, či vzad při stání v kopci. Parkovací brzda není tradičně ovládaná pedálem, ale je elektrická - aktivuje se pomocí tlačítka. Systém Torque Vectoring Brake přibrzďuje zadní vnitřní kolo v zatáčkách.

Již zmíněné ESP se také stará o kontrolu tlaku v pneumatikách, která je reprezentována buď standardně montovaným TPLWS (Tyre Pressure Loss Warning System) nebo příplatkovým dokonalejším TPMS (Tyre Pressure Monitoring System).

Varianta CL 500 4Matic BlueEfficiency s pohonem všech kol, kontrolou trakce 4ETS a vzduchovým odpružením Airmatic má místo ABC Adaptive Damping System (ADS), který dokáže nastavit charakteristiku tlumičů pro každé kolo zvlášť. I tady jsou k dispozici různé režimy a lze čarovat také se světlou výškou.

A budoucnost? Během dvou až tří let by se měla do sériové výroby dostat nová verze systému ABC. Kamera MBC (Magic Body Control) bude umístěna za čelním sklem a bude skenovat povrch asfaltu ve vzdálenosti 15 metrů od vozidla. Odpružení se tak správně nastaví automaticky ještě dříve, než automobil vjede na jakoukoli nerovnost.

Aleš Dragoun
Diskuze (2)
Avatar - kolmar
9. 9. 2010 15:00
technika
Naozaj vemi zaujimave cim vsetkym sa uz inzinieri zaujimaju. Mna osobne by napr. toto nenapadlo. Mame tu vyrovnavanie bocneho vetra, stabilizaciu privesov a podobne...kam daleko to az zajde?? spominane skenovanie vozovky pred vozidlom sa mi zda byt uz trochu pritiahnute za usi...no ale uvidime. Cize ABC neni niajako ovplivnene riadenim mam pravdu?
A nevie niekto, podla textu sa bude dat el. rucnou brzdou aj za jazdy zabrzdit, alebo zablokovat vnutorne koleso v zatacke? tak aj tazka CL je vhodna na blaznenie? zaujimave...
Avatar - radolaco
9. 9. 2010 11:36
Predne svetla z Oktavky
Tie predne svetla obkukali z Oktavie >:D