Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz CLS 63 AMG: Nový motor v novém CLS

Diskuze (34)
Po kompresorovém a atmosférickém osmiválci se do AMG-verze Mercedesu CLS dostává nový motor přeplňovaný dvěma turbodmychadly.

Pod známým názvem CLS 63 AMG má na autosalonu v Los Angeles premiéru model s novou karoserií a zcela novým osmiválcem.

Design

Kdo zná aktuální modely AMG, ten v novém CLS 63 AMG najde především rysy faceliftované třídy CL ve verzi AMG.

S ní má CLS společný tvar pětiúhelníkové masky chladiče s jedinou lamelou a trojici černě zbarvených otvorů v nárazníku, s černým lízátkem uprostřed a pásy diod pro denní svícení po stranách. Stejně jako na CL, tak u CLS jsou boky předního nárazníku prosty odvětrávacích otvorů, jinak typických pro AMG.

Důvod designového sblížení s reprezentativní třídou CL je jasný: CLS 63 AMG touto cestou zvýrazňuje tržní pozici nad technicky spřízněnou třídou E. Automobilka samotná hovoří také o inspiraci sportovním modelem SLS AMG.

Záď ctí konvence osmiválcových AMG – to znamená difuzor, křidélko na hraně víka zavazadlového prostoru a čtveřice hranatých koncovek výfuku (oválné jsou vyhrazeny dvanáctiválcům).

Diodová přední světla jsou chloubou nového CLS. V případě vrcholné verze CLS 63 AMG jsou samozřejmě standardem. Jednotka složená ze 71 světelných diod se výkonem vyrovná moderním bi-xenonovým světlometům, přitom má teplejší světlo (5500 K proti 4200 K u xenonů), které se více podobá barvě přírodního světla (6500 K) a je tedy šetrnější ke zraku. Diodové světlomety se také mohou pochlubit životností 10000 hodin, pětkrát delší než u xenonové výbojky.

Technika

Z hlediska pohonné jednotky je nové CLS 63 AMG už třetí generací AMG modelu pro třídu CLS: první byl CLS 55 AMG s motorem M 113 (5,4 litru, kompresor, 350 kW) a druhou CLS 63 AMG s agregátem M 156 (6,2 litru atmosférický, 378 kW). Nová generace dostane zcela novou pohonnou jednotku M 157 se dvěma turbodmychadly a objemem 5,5 litru. Tento motor debutoval před měsícem v novém S 63 AMG a CL 63 AMG.

CLS 63 AMG dostane výkonově slabší verzi naladěnou pro účely tohoto čtyřdveřového cestovního kupé. Základní konfigurace proto dosahuje 386 kW a 700 Nm (třídy S a CL má 400 kW/800 Nm), silnější provedení s Performance paketem nabídne 410 kW a 800 Nm (S a CL s Performance paketem mají 420 kW a 900 Nm). Hlavní rozdíl mezi slabší a silnější verzí v CLS spočívá v plnícím tlaku – standardem je 1,0 bar, provedení Performance je dopované hodnotou 1,3 bar.

Zajímavostí je, že navzdory snížení výkonu vykazuje CLS 63 AMG, zřejmě především díky nižší hmotnosti, o desetinu sekundy lepší časy akcelerace z 0 na 100 km/h.

Kromě nárůstu výkonu se přeplňování projevuje také lepší normovanou spotřebou. Nové CLS 63 AMG bude mít v technickém průkazu podle předběžných specifikací zapsáno 9,9 l/100 km v kombinovaném cyklu a emise CO2 jen 232 g/km. Spotřeba je nižší o 4,6 litru, v řeči relativních čísel o 32 %. To je mimochodem také nejlepší hodnota v daném segmentu.

Mercedes-Benz CLS 63 AMG - technická data
MotorCLS 63 AMGCLS 63 AMG Performance
Převodovka7A7A
Zdvihový objem [cm3]54615461
Válce/ventily8/48/4
Největší výkon [kW/min-1]386/5250410/5750
Největší toč. mom. [Nm/min-1]700/1750-5000800/2000-4500
Max. rychlost [km/h]250300
Zrychlení 0-100 km/h [s]4,44,3
Komb. spotřeba [l/100 km]9,99,9

Převodovka AMG Speedshift MCT je stejné konstrukce jako například v E 63 AMG. Jedná se o sedmistupňové ústrojí, které na rozdíl od konvenčních automatů používá místo měniče momentu mokrou, automaticky ovládanou, spojku. Nabízí čtyři režimy chodu: úsporný C (jako Controlled Efficiency), kdy je aktivní funkce start/stop a také reakce plynového pedálu jsou vlažnější, dále je k dispozici režim Sport, Sport plus a samozřejmě manuální řazení.

Při sportovním a manuálním režimu převodovky se při řazení na okamžik přeruší zapalování i vstřikování paliva, takže změna převodu je rychlejší než při běžném chodu.

Podvozek a brzdy

Nové CLS 63 AMG využívá sportovní podvozek, který nese marketingové označení AMG Ride Control. Přední zavěšení má ocelové vzpěry, zadní standardně využívá vzduchových měchů s funkcí automatického dorovnávání světlé výšky. Na obou nápravách jsou instalovány elektronicky řízené adaptivní tlumiče s možností volby režimů Comfort, Sport a Sport plus.

Stejnou trojici nastavení jako převodovka a tlumiče nabízí i třírežimové ESP.

Přední náprava byla vyvíjena nezávisle na standardním CLS. Výsledkem je o 24 mm širší rozchod kol a také nové sportovní parametrické řízení AMG. Jeho hydraulický okruh využívá služeb elektrického čerpadla, které je úspornější než mechanické čerpadlo a umožňuje snadné nastavení tří režimů – komfortního, sportovního a sport plus.

Brzdová soustava se skládá ze čtveřice odvětrávaných a vrtaných kotoučů o průměru 360 mm. Za příplatek jsou větší keramicko-kompozitní kotouče. Šedě lakovaná kola s novou variací na klasický design trojitých paprsků obouvají pneumatiky 255/35 R19 vpředu a 285/30 R19 vzadu.

Individualizace

Verze AMG Performance bude mít kromě silnějšího motoru také karbonové přední lízátko a zadní křidélko. Pod kapotou najdeme karbonový kryt motoru, v interiéru volant potažený Alcantarou a za koly červeně lakované třmeny brzd.

Další (a patrně výrazně dražší) možností individualizace je paket AMG Performance Studio. Uspokojí potřeby těch, kteří chtějí od CLS 63 AMG ještě víc – sportovnější naladění podvozku, odlehčená kovaná kola s pěti dvojitými paprsky, keramické brzdy, zadní diferenciál se svorností 40 % a paket exteriéru i interiéru v karbonovém provedení. K tomu majitel dostane také AMG Driver’s paket (posunutí omezovače rychlosti na 300 km/h a kurz AMG Driving Academy).

Při uvedení na trh bude dostupné také provedení označené Edition 1. Dostane unikátní kombinaci matného laku Manganite grey Shape, rozšířený kožený paket s čalouněním designo corteccia pearl, sportovní sedadla a strop v antracitové Alcantaře.

Prodej CLS 63 AMG bude zahájen v březnu 2011.

Diskuze (34)
Avatar - Pekelná Micinka
21. 11. 2010 00:04
Re: luxus
>:-[]
Avatar - jpor (RSKa)
19. 11. 2010 20:05
Re: Horúci kandidát
mne ten karbón nič nehovorí, skôr mi to príde jemne gýčové
Farbu si pozriem ked to bude aktuálne, aby podčiarkovala ten úžasný tvar karosérie, jej krivky a svaly. Možno designo farba, jednu zlatožltú som naživo videl na S klasse a bola to úplne iná liga :yes:
Avatar - Flash666
19. 11. 2010 01:57
Re: luxus
ta sede je takova obycejna. a pohled na tu fotku ve me vyvolava dojem lacinosti. ale ta cerna s carbonem aaaaaaaaaaaaaaaa nadhera.
Avatar - jpor (RSKa)
19. 11. 2010 00:59
Horúci kandidát
na voľné miesto v garáži :-!
Nádherný exteriér, nádherný interiér (len neviem farbu vybrať - zatiaľ), famózny motor (so zabudovaným ďalším slušným potenciálom).
Jediná otázka - so súčasným autom pre istotu pri vjazde na firemné parkovisko zdvíham vzduchový podvozok a tento má prednú nápravu na oceľových pružinách, takže bez zdvihu...
Musím to robiť aj pri súčasnej garáži ale 2 mesiace po začiatku predaja tohto krásavca už tá bude minulosť >:-[]
18. 11. 2010 19:06
Re: luxus
Prozření nevyšlo, nevadí...

Jací kolegové ? V tuto chvíli neznám osobně jediného člena auto.cz, jestli ano, tak o tom nevím. K čemu mi bude informace, že někdo z Brna jezdí s Mondeem, zatím jiný z Karlových Varů používá CLS AMG a třetí z Liberce jezdí Fabií ? Jaký prospěch z toho podle tebe mám ? :-)

Pokud ovšem přeneseně nemáš sám strach z toho, že sem chodíš jen a jen kvůli tomuhle. GTI, GTI, čekal jsem od tebe víc... ;-\