Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz CLS dostane světlomety Multibeam LED

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (20)
Automobilka Mercedes-Benz se připravuje na odhalení modernizovaného CLS. To bude postupné a nejprve se představují jeho nové hlavní světlomety.

V roce 2003 automobilka Mercedes-Benz překvapila svět konceptem CLS Vision. Na něj v následujícím roce navázal sériový model. Ten se stal zakladatelem třídy luxusních čtyřdveřových kupé a v roce 2010 dostal nástupce, který přinesl i druhou karosářskou variantu pojmenovanou CLS Shooting Brake a představenou v roce 2012.

Ve své aktuální podobě je Mercedes-Benz CLS na trhu od roku 2011 a německá automobilka proto spouští postupné odhalování modernizované verze. Jak je pro Mercedes-Benz v posledních letech zvykem, tak nám před samotným představením celého vozu naservíruje nejprve novinky z jeho techniky a výbavy.

Mercedes-Benz CLS se v roce 2015 stane prvním sériovým zástupcem své značky, který dostane nové světlomety Multibeam LED. Ty jsou na každé straně vozu složeny ze čtyř modulů, z nichž je každý tvořen čtyřiadvaceti samostatně řízenými diodami, sloužících pro potkávací i dálková světla.

Světlomety Multibeam LED mají čtveřici řídících jednotek, spolupracujících s kamerou umístěnou v horní části čelního skla. Ovládání celého systému pak propočítává ideální světelný kužel až stokrát za sekundu.

Automobilka uvádí, že nové světlomety Multibeam LED mají ve funkci dálkových světel dosah osvětlení až 485 m, což je o 20 % více, než u doposud používaných diodových světel.

Nové světlomety se podle automobilky mohou s výrazně vyšší rychlostí a velkou přesností přizpůsobit aktuální situaci v okolním provozu. Například se umí nastavit tak, aby jejich světelnými paprsky nebyli oslňovaní řidiči protijedoucích vozidel.

Pro další zlepšení osvětlení zatáček jsou v každém světlometu umístěny čtyři diody, které se mohou natáčet až o dvanáct stupňů. K zajímavým novinkám světlometů Multibeam LED patří využití dat z navigačního systému. Díky nim se světlomety mohou již dopředu připravit například na průjezd kruhovým objezdem nebo sérii zatáček.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (20)
21. 6. 2014 10:13
Re: No jo, Mercedes :-)
Psal jsem snad něco o vykrádání? Klidně mohli mít možnost blokovat konkurenci/ zajistit si exkluzivitu. Podstatná pro mne byla informace, že (v principu) stejné světlomety se můžou objevit i u dalších značek (mimo skupinu VW). Což je pro mne dobrá zpráva.
18. 6. 2014 20:42
Re: No jo, Mercedes :-)
Ano, Multibeam LED světla mají obdobné funkce jako Matrix LED, ale určitě to není 'vykrádání' technologie Matrix LED. Je to prostě podobná technologie od konkurenční firmy. Ostatně Matrix LED vyvinula Hella a tento Full LED adaptivní osvětlovací systém dostane i Opel - první bude zřejmě Insignia a následovat bude nová Astra K.

[odkaz]
[odkaz]
[odkaz]
18. 6. 2014 11:47
Re: GPS
Tady je spíš nepříjemné, kolik si toho auto o tobě ukládá. Když už se dostaneš do zájmu nějaké organizace, třeba policie, tvé auto na tebe klidně může něco napráskat.
18. 6. 2014 11:41
Re: No jo, Mercedes :-)
Tohle zní jako Matrix LED. Čekal jsem, jestli se u konkurence objeví, když u Audi zaujali postoj, když budu parafrázovat, nejsme právníci, nebudeme vymáhat patenty okolo Matrix LED. Ne že bych se o takové prohlášení opřel, ale zajímalo mě, jaký bude další vývoj.
18. 6. 2014 11:36
Re: GPS
Pokud tvé auto používá Google Earth, Street View atp., tak si žádá data pro konkrétní lokace. Předpokládám, že u Mercedesu to bude fungovat stejně jako u Audi. Tam by měla být online data (většina toho je vizuální) nepoužitelná pro natáčení světlometů, plánování řazení atp. Navíc to díky tomu funguje i bez připojení k Internetu.