Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz představuje vodíkový Concept Sprinter F-CELL s obytnou nástavbou

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Mercedes-Benz odhalil obytný automobil Concept Sprinter F-CELL, který kombinuje vodíkové palivové články a lithium-iontové baterie.

Mercedes-Benz má s vodíkovými palivovými články a jejich využitím v pohonných systémech automobilů poměrně hodně zkušenosti. Už v roce 1999 se objevil prototyp F-CELL postavený na základech třídy A. Později nastoupila vodíková třída B.

V loňském roce Mercedes-Benz prezentoval model GLC F-CELL kombinující vodíkové palivové články a lithium-iontové baterie v provedení velmi blízkém sériové výrobě.

Nejnovějším příspěvkem mezi vozidla značky Mercedes-Benz vybavená palivovými články patří Concept Sprinter F-CELL, který vedle svého pohonného systému zaujme i obytnou nástavbou.

Koncept je podobně jako model GLC F-CELL vybaven pohonným systémem s výkonem 147 kW (200 k) a točivým momentem 350 N.m, využívajícím vodíkových palivových článků i lithium-iontové baterie.

Trojice nádrží uložená pod podlahou pojme 4,5 kg vodíku a umožní dojezd kolem 300 km, který lze při použití další nádrže umístěné pod zádí prodloužit až na 500 km. V případě potřeby může tento automobil pouze za využití energie z baterie ujet kolem 30 km.

Mercedes-Benz prezentuje Concept Sprinter F-CELL spolu s modely eVito a eSprinter, jejichž pohonné systémy tvoří elektromotory s bateriemi.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)

Doporučujeme

Avatar - praděda7
4. 7. 2018 18:15
Vodík...
....správná cesta..... :yes: