Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz dodává Citaro LE se vzduchovými tepelnými clonami

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Zatímco ve dveřích budov, jako jsou například nákupní centra, jsou tepelné clony poměrně rozšířené i ve střední Evropě, tak v autobusech se zde jedná o vybavení stále výjimečné.

Mercedes-Benz dodal dopravní společnosti infra fürth verkehr GmbH celkem sedm autobusů Citaro Low Entry (LE) se vzduchovými tepelnými clonami v prostoru dveří. Vozidla převzal před koncem loňského roku ředitel firmy Klaus Dieregsweiler od vedoucího prodeje autobusů a autokarů značky Mercedes-Benz Rüdigera Kappela.

V případě vozidel pro hromadnou dopravu jsou vzduchové tepelné clony ve dveřích, známé rovněž jako vzduchové sprchy, téměř výhradně používány v místech s horkým a tropickým klimatem. Společnost infra fürth verkehr GmbH je ovšem nasadí v severobavorském městě Fürth.

Vzduchová tepelná clona pro dveře byla původně vyvinuta pro použití v teplých zemích. Speciální ventilátory je umístěny nad dveřmi a směrují vzduch vysokou rychlostí svisle dolů. Tak vzniká vzduchová clona, která odděluje vnější prostředí od vnitřního prostoru a brání výměně tepla nebo chladu mezi interiérem a exteriérem.

Toto řešení funguje jak v horkých dnech, kdy je studenému klimatizovanému vzduchu zabráněno v unikání otevřenými dveřmi, tak i za chladných dnů, kdy je naopak bráněno unikání teplého vzduchu z interiéru.

V oblastech s mírným klimatech jsou tepelné clony stejně užitečné jako v tropických zemích a do jisté míry i užitečnější, protože s sebou přinášejí minimálně dvě výhody zvyšující bezpečnost.

V zimních měsících je teplý vzduch vháněn směrem dolů, což znamená, že zahřívá podlahu v oblastí dveří a ta díky tomu rychleji osychá, což přispívá ke zvýšení pasivní bezpečnosti, protože podlaha zde nenamrzá a neklouže.

Další výhodou je skutečnost, že použití tepelné clony v zimních měsících přispívá k minimalizaci zamlžení oken, což opět přispívá k vyšší bezpečnosti provozu autobusu, protože řidič tak má stále volný výhled i skrz první dveře, jimiž nastupují cestující.

Společnost infra fürth verkehr GmBh má na starosti hromadnou dopravu ve městě Fürth, kde obsluhuje síť linek s celkovou délkou okolo 152 km včetně letiště, čemuž odpovídá i barevné provedení nově dodaných autobusů.

V roce 2014 tento dopravce přepravil přes 240.000 cestujících. Autobusy Mercedes-Benz Citaro, jichž má infra fürth verkehr GmBh celkem 47 jasně vládne vozovému parku společnosti, v němž je celkem 50 vozidel.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)