Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz GLS: Facelift GL také ve sportovnějším hávu a dlouhé verzi

Aleš Dragoun
Diskuze (2)
Mercedes-Benz GLS uvidíme s největší pravděpodobností na podzim ve Frankfurtu. U jediné karosářské verze však nezůstane, přijdou i GLS Coupe a prodloužené provedení.

GLS je vlastně modernizací největšího SUV s trojcípou hvězdou, třídy GL druhé generace (série X166). Čeká jej tedy podobný osud jako menší „emko“, přeznačení podle nové nomenklatury a decentní změny vzhledu. Minimálně maskované prototypy už jezdí delší dobu a vzhledem k malé proci kamufláže nelze očekávat nijak extrémní facelift. Dodatečné písmeno S bylo zvoleno kvůli velikosti, hranatý mercedes délkou zhruba odpovídá klasické osobní S-Klasse.

Ale rozšíří se i nabídka karoserií. Vše je zatím ve stadiu příprav, ale i GLS by mělo dostat verzi „kupé“ jako třída M W166 alias nově GLE. Uvozovky jasně prozrazují, že beztak půjde o pětidveřové auto, akorát se sportovněji tvarovanou šikmou zádí. Mercedes-Benz se snaží zacelit každou mezeru na trhu a zejména s BMW řady X si nedarují ani jeden celosvětově prodaný vůz. Tradicionalisté pláčou, ale peníze se do firemní kasičky sypou, protože móda vysokých aut do alespoň lehkého terénu neutuchá. Vše záleží na dalším vývoji aktuálních trendů a také je třeba brát v úvahu firemní strategii.

Wolf-Dieter Kurz, produktový viceprezident divize SUV, skutečnost potvrdil v rozhovoru pro australský Car Advice. Řekl, že stávající GLC Coupe a GLE Coupe skutečně dostanou většího sourozence. Je mnohem pravděpodobnější než příchod malého GLA Coupe se šikmou střechou (vážně se Daimleru ta změna označení vydařila?). To by mělo vzadu místo tak maximálně pro děti. „Začínám mít trochu obavy z prostoru v zadní části. Pokud zúžíte místo pro hlavu u velmi malého vozidla, už se to nemusí líbit zákazníkům, protože nemohou jej nemohou řádným způsobem,“ řekl Kurz. Základní verze tedy zatím Mercedesu stačí, ani v této věci však zatím nepadlo definitivní rozhodnutí. U GLS Coupe nevidí problém. „I když dáme vozidlu o 50 cm větší rozvor, pak to bude pořád fungovat."

Určitě to myslel s nadsázkou, ale u prodloužené varianty se ještě zastavme. GLS se nedočká luxusní verze divize Mercedes-Maybach, už letos v dubnu skutečnost potvrdil Ola Källenius, šéf prodeje a marketingu. Kurz však nyní připouští komfortnější model právě s delší vzdáleností mezi nápravami jako přímého konkurenta Range Roveru L405 LWB. Skutečně půlmetrovou? To nevíme. Pochopitelně však nechce přenechat kousek tržního koláče ani v okrajovém segmentu britskému konkurentovi... Soupeřit s Lamborghini a Bentleyem v lehkém terénu ale nebude.

GLS se dostane do prodejen ještě před koncem letošního roku a první dodávky objednaných aut začnou v lednu 2016. Vizuálně se změní vlastně jen nárazníky, hlavní i koncová světla a kapota motoru. Nic víc. Na další deriváty, pro které pochopitelně musí existovat cílová skupina, aby se jejich vývoj vyplatil, si budeme muset nějaký čas počkat. Faceliftované SUV také nevydrží na trhu věčně, na to mají ve Stuttgartu jiného borce, kterému říkají už 36 let Geländewagen ... Ten už se nevyrábí coby kabriolet a trojcípá hvězda chce mimochodem dále rozšířit své portfolio SUV o otevřený model. Prodloužené GLS nám ovšem dává větší smysl než rovněž výše vzpomínané Coupe. Kdo ví, třeba opravdu přijde dříve než v nové generaci, která byla ještě loni plánována na sezónu 2018.

Aleš Dragoun
Diskuze (2)
Avatar - happy_driver
23. 6. 2015 09:38
....
Chyba v texte: ".....už se to nemusí líbit zákazníkům, protože nemohou jej nemohou řádným způsobem,“

Avatar - Warrual
22. 6. 2015 22:34
Nepsalo se...
...že pro GL a SL označení ponechají?