Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz: Koncept elektrického SUV už v Paříži. Půjde po krku Modelu X

Jan Mička
Diskuze (1)
SUV jsou dneska v módě a stejně tak elektromobily. Mercedes-Benz skloubí všechno dohromady a v Paříži ukáže koncept konkurenta Modelu X od Tesly.

Koncern Daimler má s elektromobily poměrně dost zkušeností. V minulosti už představil elektrický Mercedes-Benz B, Smart Fortwo Electric Drive nebo supersport SLS AMG Electric se čtyřmi motory a cenou přes deset milionů korun. Žádný z těchto vozů však nebyl od základu navrhován jako elektromobil, což se chtě nechtě neobešlo bez kompromisů. V budoucnu se to ale změní.

Dlužno dodat, že nebudeme muset čekat dlouho. Mercedes-Benz totiž již na letošním pařížském autosalonu (startuje již 1. října) představí koncept elektrického SUV, které si vezme na mušku například Model X od Tesly nebo zcela nový jaguar, který by se měl začít vyrábět již příští rok pod taktovkou rakouské společnosti Magna Steyr (k uvedení by mělo dojít v roce 2018). Půjde o elektrickou šelmičku, která bude menší než Jaguar F-Pace.

Krok mercedesu, potažmo koncernu Daimler, je pochopitelný. Vozy SUV jsou totiž na vzestupu a stejně tak hybridní a čistě elektrické pohonné technologie. V rámci luxusních značek, které zatím „plánují“, je nejvýše Audi – to totiž předobraz elektrického SUV ukázalo už loni ve Frankfurtu. Je nicméně jasné, že SUV nebude jediným elektrickým dílem mercedesu. Do roku 2020 plánuje třícípá hvězda úvést čtyři modely poháněné energií ze zásuvky, prim ale budou stále hrát motory na fosilní paliva.

Design vozu už by měl být v podstatě hotový, tvary budou unikátní a berou v potaz "jedinečné vlastnosti elektrických vozidel". Hlavní důraz tedy bude kladen zejména na čisté tvary zajišťující co nejlepší aerodynamiku. Uplatnění by měla najít nová platforma určená pro elektrické vozy, jejíž díly budou snadno zaměnitelné a vyhoví také vozidlům jezdícím na vodík. I s touto alternativou totiž Mercedes-Benz do budoucna počítá.

Jan Mička
Diskuze (1)
8. 6. 2016 14:16
kde je hujer?
Předpokládám, že Khárl už si připravuje Ctrl+C a Ctrl+V na smajlíky. Nebo to Khárle píšeš pokaždý znova?