Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz bude mít vodíkové auto už příští rok

Michal Fokt
Diskuze (0)
Ve Stuttgartu překvapí a představí produkční verzi vozu, vybaveného palivovými články, už příští rok. Vodíkovou techniku ponese střední SUV třídy GLC.

Mercedes-Benz patří k průkopníkům vodíkové techniky. Sice zatím na rozdíl od japonských značek nedovedl své projekty do jakékoli formy sériové výroby, ale už roky svědomitě vyvíjí. Mělo se za to, že bodem zlomu bude rok 2020, k němuž se upíná celá řada dalších značek, ale ve Stuttgartu zjevně nechtějí čekat na hlavní proud.

Šéf mercedesího R&D Thomas Weber sdělil Autocaru, že příští rok bude představen první vodíkový model značky. To sice ještě neznamená, že se začne v roce 2017 i prodávat, ale vypadá to přinejmenším nadějně. Při současném stavu (ne)infrastruktury ostatně není kam spěchat. Stejně jako další automobilky, i Mercedes se rozhodl palivovým článkem vybavit nepříliš luxusní model, aby se cena nevyšplhala do závratných výšin, volba padla na takříkajíc globálně oblíbené SUV - prvním vodíkovým Mercedesem bude zástupce střední třídy GLC F-Cell.

Zatím není známo, na kterých trzích se vůz objeví, měl by ale stát zhruba 66 tisíc euro, lze očekávat, že se bude vůz nabízet formou operativního leasingu, aby při malé produkci nebyla automobilka zatěžována nutností garance dostupnosti náhradních dílů. GLC F-Cell by měl disponovat "nejlepší dostupnou vodíkovou technikou". To mimo jiné znamená, že bude využívat prostorově nenáročnou konstrukci vodíkového systému.

Weber se zmínil též o elektromobilu, jehož vývoj je prý "na dobré cestě". O něm se toho ale ví ještě méně, spekuluje se, že bude představen příští rok na podzim ve Frankfurtu, měl by mít jízdní dosah až 480 km a do prodeje má jít v roce 2018.

Michal Fokt
Diskuze (0)