Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz Vans investuje do vývoje i výroby

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Mercedes-Benz Vans se i s ohledem na meziroční zvýšení prodejů svých lehkých užitkových vozidel připravuje na významné investice do vývoje nových modelů, služeb a výroby.

Divize Mercedes-Benz Vans předala zákazníkům za dvanáct měsíců loňského roku celkem 359.100 dodávkových automobilů a víceúčelových vozidel, což představuje nárůst zhruba o 12 procent ve srovnání s dodáním 321.000 vozidel za rok 2015.

Výnosy se rovněž zvýšily o 12 procent na 12,8 miliardy eur oproti 11,5 miliardy eur za rok 2015. Zisk divize Mercedes-Benz Vans pak před odečtením úroků a daní vzrostl o třetinu na 1.170 milionů eur a poprvé překonal výši jedné miliardy eur.

Mercedes-Benz Vans využije své silné pozice a hodlá v letošním a příštím roce investovat více než dvě miliardy eur do rozšíření a obnovy své modelové palety a rovněž do služeb pro koncové klienty.

Mezi hlavní oblasti investic v oblasti vývoje patří pick-up, jenž byl prozatím představen jako koncept třídy X a nová generace modelové řady Sprinter, která má být představena před koncem tohoto desetiletí a je součástí strategie adVANce, zahrnující mimo jiné i vývoj a využití pokrokových řešení.

V případě pick-upu třídy X v souvislosti s plánovanými investicemi divize Mercedes-Benz Vans uvádí, že bude ještě před koncem letošního roku uveden na evropský trh a připomíná, že v roce příštím zamíří do Jižní Afriky, Austrálie spolu s Novým Zélandem, Argentiny a Brazílie.

Výrobu pro evropský trh zajistí závod automobilky Nissan v Barceloně, následně má být spuštěna výroba pro Jižní Afriku, Austrálii a Nový Zéland. Nakonec podnik značky Renault zajistí produkci v argentinské Cordobě pro jihoamerické trhy.

V oblasti služeb se má v polovině letošního roku rozběhnout Mercedes-Benz Vans Mobility GmbH, nabízející klientům možnost provozování lehkých užitkových vozidel za nejrůznějších podmínek od správy podnikových flotil přes leasing až po sdílení.

Do tohoto projektu má být během tří let investováno přibližně 500 milionů eur a divize Mercedes-Benz Vans bude díky němu vedle výroby a prodeje poskytovat ucelená systémová řešení pro provozovatele lehkých užitkových vozidel.

S ohledem na plánovaný náběh výroby novinek v podobě pick-upu třídy X a nové generace řady Sprinter investuje Mercedes-Benz Vans i do výrobních podniků. V letošním roce se má jednat o 260 milionů eur do závodů v Düsseldorfu a Ludwigsfelde.

Následovat pak má investice ve výši zhruba půl miliardy amerických dolarů do podniku v North Charleston v Jižní Karolíně, kde bude nový Sprinter vyráběn pro severoamerický trh.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)