Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz vyvíjel pick-upy na základech Nissanu

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Automobilka s třícípou hvězdou ve znaku se inspirovala úspěchem Volkswagenu Amarok a hodlala nabídnout rovnou dvojici pick-upů, ale nyní je jejich vývoj zastaven.

Mercedes-Benz více než zaujal úspěch, kterého dosáhl Volkswagen se svým vlastním pick-upem Amarok. Díky partnerství s aliancí Renault-Nissan se měl rozběhnout vývoj dvojice pick-upů, jejichž základem se měly stát modely Titan a Frontier japonské značky. Sériové modely měly být představeny do konce roku 2016.

Podle informací magazínu Road&Track chtěl Mercedes-Benz větší pick-up založený na Nissanu Titan nabízet především na severoamerickém trhu, zatímco menší model odvozený od Nissanu Frontier, nabízeného v Evropě pod jménem Navara, měl zamířit především na jihoamerické, asijské a australské trhy.

Inženýři a designéři automobilky Mercedes-Benz již údajně zahájili práce na vývoji nového nastavení podvozku pro dosažení komfortnějších jízdních vlastností a úpravách vzhledu, aby pick-upy odpovídaly současnému stylu německé značky především předními i zadními partiemi a také provedením interiéru.

Podobný recept ostatně Mercedes-Benz již aplikoval v případě lehkého užitkového modelu Citan, jehož základem je Renault Kangoo. Ten ovšem v současnosti jednou z příčin napětí mezi německým výrobcem a aliancí Renault-Nissan, protože jeho tříhvězdičkový výsledek v testech Euro NCAP je pro Mercedes-Benz nejhorší za posledních 16 let.

Právě tento neúspěch spolu s neshodami ohledně palety pohonných jednotek pro oba pick-upy údajně stojí za ukončením vývoje. Německé automobilce se totiž nelíbila omezená nabídka motorů a například pro menší pick-up plánovala i hybridní a plug-in hybridní verzi, což neměl v plánu Nissan, který se na vývoji dalších motorizací nechtěl podílet.

V souvislosti s ukončením vývoje pick-upů Mercedes-Benz na základech Nissanů se objevily neoficiální informace o možném vzniku luxusního pick-upu značky Infiniti, inspirovaném právě německými inženýry upravenými modely Titan a Frontier.

I přes zastavení projektu německých pick-upů na japonských základech pokračuje i nadále partnerství Mercedesu s alianci Renault-Nissan a nejbližšími výsledky, jichž se dočkáme v sériové výrobě se mají stát kompaktní premiový hatchback Infiniti Q30, využívající stejnou architekturu jako aktuální třída A a následně i společně vyvinuté nové generace čtyřdveřového Smartu a Renaultu Twingo.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
21. 9. 2013 22:06
VW AMAROK?
Mate prosim niekde potvrdenu vetu ,ze sa mercedes inspiroval pickupom amarok,ked ide spolupracovat s nissanom?a japonske pickupy sa predavaju ovela viac ko europske tak ako ten amarok?