Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz Zetros 6x6: Pro lov a expedice v Mongolsku (nové foto)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (6)
Mercedes-Benz pro dva zámožné podnikatele z Mongolska připravil dva identické speciální obytné automobily na základě nákladního vozu Zetros.

Mercedes-Benz Zetros představuje v nabídce nákladních automobilů německé značky model určený do skutečně těžkého terénu. Tato modelová řada vznikla nejprve na objednávku armády a až poté ji výrobce zařadil i do nabídky pro civilní zákazníky.

Dvojice vozů, které automobilka připravila přesně podle požadavku dvou klientů z mongolského hlavního města Ulánbátaru, vychází z provedení Zetros 2733 A 6x6. Tento třínápravový model s celkovou hmotností 25 tun a nosností 16 tun je poháněn vznětovým řadovým šestiválcem OM 926 LA o objemu 7,2 litru s výkonem 240 kW (326 k) a točivým momentem 1300 Nm dostupným od 1200 do 1600 min-1.

Standardem je manuální převodovka Mercedes-Benz G 131 s osmi převodovými stupni pro jízdu vpřed, které doplňuje devátý převod pro pomalou jízdu. Na přání je k dispozici šestistupňová automatická převodovka Allison 3000 SP/PR. Mercedes-Benz neuvádí, kterou z nich si zvolili majitelé speciálně upravených vozů.

Zetros je vybaven pohonem všech kol s uzávěrkami mezinápravového i nápravových diferenciálů a nápravami s planetovými redukcemi v kolech.

Všechny výše popsané prvky jsou společné pro všechny modely řady Zetros. Hlavní odlišnosti dvojice vozů připravených pro zákazníky z Mongolska představuje vybavení kabiny řidiče a především obytné nástavby.

Kabina řidiče je vybavena klimatizací, audiosystémem s CD přehrávačem a changerem, rozhraním Bluetooth a 7palcovou obrazovkou, na níž je přenášen obraz z parkovací kamery. V zadní části kabiny řidiče je lůžko.

Nejzajímavější částí automobilů dlouhých 10,7 m, resp. 11,3 v případě vozu, v jehož zádi je uložena terénní čtyřkolka, je vnitřní prostor obytné nástavby s několika oddělenými prostory. Hlavní z nich lze označit za obývací pokoj, v němž je plochá obrazovka s uhlopříčkou 40 palců a kůží čalouněná sedací souprava pro šest osob, kterou lze proměnit na pohodlné lůžko.

Na obývací pokoj navazuje plně vybavená kuchyně s mikrovlnou troubou s grilem, ledničkou, barem a kávovarem. Tekoucí studená i teplá voda je samozřejmostí. Před vstupem do oddělené ložnice v zadní části nástavby je sprchový kout s vyhřívanou mramorovou podlahou a součástí koupelny je i WC a bidet. V ložnici je kromě pohodlného lůžka i televizní obrazovka s úhlopříčkou 46 palců.

Vyhřívání interiéru a chod elektrického vybavení obytné nástavby má na starosti vodou chlazený dieselový agregát. Oba vozy jsou vybaveny dvojicí oddělených vodovodních okruhů, z nichž jeden je pro pitnou a druhý pro užitkovou vodu. Objem nádrží na vodu je 250 litru a na odpadní vodu 100 litrů.

Luxusně zařízené terénní obytné vozy budou jejich majitelé využívat při svých několikadenních výpravách do pohoří Altaj, kde provozují tradiční mongolský způsob lovu vlků za pomocí orlů.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (6)
28. 3. 2011 11:49
Nic nového.
Jestli mě paměť neklame tak něco podobného, byl to ovšem autobus, jezdilo na podvozku T-815 v SHD Sokolov.
Avatar - positivemind
27. 3. 2011 01:22
Re: Tak má vypadat hračka multimilionáře
Přesně, pořádnej chlapskej sport a pořádný auto :yes:
26. 3. 2011 14:02
Ještě lepší
A co tohle:
[odkaz]
trochu vytuningovat kabinu a k tomu luxusní obytnou nástavbu... Méďáka bych nechal v první bažině za sebou >:-[]
26. 3. 2011 13:32
Tak má vypadat hračka multimilionáře
Paráda :yes: