Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes a Bosch představují parkoviště budoucnosti. Co všechno bude umět?

Stanislav Kolman
Diskuze (7)
Zatímco plně autonomní vozy jsou tématem pro hodně vzdálenou budoucnost, některé prvky autopilota se dají efektivně využít již dnes. Mercedes a Bosch to demonstrují v přiloženém videu.

Mercedes-Benz se ve spolupráci se společností Bosch snaží maximálně využít potenciálu autonomních systémů. Jednou z možností je i „chytré parkoviště“, které německá automobilka připravila přímo u svého muzea ve Stuttgartu.

Řidič zaparkuje na předem vyhrazeném místě, vystoupí a pomocí smartphonu pošle automobil na parkovací místo. Vůz samozřejmě musí být vybaven potřebným systémem pro semi-autonomní jízdu, jenž na parkovišti zvládne základní manévry. Spolupracuje se senzory, které připravila právě technologická společnost Bosch. Ty jsou rozmístěny napříč celým parkovištěm.

Mercedes uvádí hned několik výhod svého řešení. Kromě ochrany kolemjdoucích jde o zvýšení účinnosti parkoviště až o 20 %. Vzhledem k tomu, že při zaparkování není potřeba otvírat dveře, vozy zaberou podstatně méně místa. Bosch podotýká, že senzory je možné instalovat i do již postavených parkovišť.

Obě společnosti ale jedním dechem dodávají, že celý projekt je stále ve fázi zkoušek a vychytávání nedostatků. Počátkem příštího roku odstartují ve Stuttgartu první testy pro veřejnost. Návštěvníci muzea budou moci novinku vyzkoušet, stačí se do programu zaregistrovat v mobilní aplikaci automobilky a zároveň si rezervovat vůz pro jízdu.

Toto řešení stále vyvolává mnoho otázek. Jak dobře bude fungovat, když se pro odjetí z parkoviště najednou rozhodne několik řidičů? Mercedes musí pokrýt celou řadu potenciálních situací, i proto si na masové rozšíření „chytrého parkoviště“ ještě nějaký čas počkáme. Přijít by však mohlo podstatně dříve než plně autonomní jízda.

Stanislav Kolman
Diskuze (7)
27. 7. 2017 16:19
Re: Prosba
To povedal sam najvacsi guru web dizajner admin a vladca vsetkych smajlikov z webnode.
27. 7. 2017 14:31
Re: Prosba
Jinými slovy... Zabývat se prosím zdrojem problému a ne trestat následky.
27. 7. 2017 10:52
Re: Prosba
Absolutně odmítám platit poplatky za vjezd autem! Po přečtení druhé otázky jsem z průzkumu odešel. Průzkum je tendenční a předem jede tezi, že jízda autem je špatná a jízda MHD je odbrá.

Radši se zabývejte tím, proč lidi jezdí autem a ne jak jim zakázat, znepříjemnit a nebo zpoplatnit jízdu.

Kdyby tu byly rychlodráhy, spoustu lidí by jízdu mezi Prahou a Brnem autem rádi vyměnili za vlak, který by byl pohodlnější a rychlejší. Protože prostě jízda po D1 není zábava...

Tak se nad tím prosím zamyslete, než ztratíte čas nad něčím, co z Evropy bude dál dělat zaostalý kontinent.

Děkuji.
26. 7. 2017 22:08
Re: Prosba
holka zlatá, já chápu že odkaz "docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfNJbB… snad odkazuje na gůgl, ale pochop že v dnešní nigerijský době prozváněčů klikačů a mamldů všeho druhu chtít po místní komunitě šáde umělců sotva s výučákem klik do neznám, je nadčasový ;-) Založ si nějaký český stránky a tam ten dokument fókni. Až pak zdejší dízlprasácký inteligenci podstrč český odkaz, myslím že víc zabere :-)
PS: a odmaž ty mezery v řádcích, todle není žádná líbrsbríf, to je diskuzní příspěvek, vypadá to debilně roztažený, tys ten výtvor po sobě snad ani nekontrolovala ;-)
26. 7. 2017 21:44
Prosba
Dobrý den,

předem se omlouvám, že tímto narušuji diskuzi. Píši disertaci na téma zpoplatnění osobní dopravy, a tudíž hledám co možná nejširší základnu korespondentů. Pokud byste si udělali 5 - 10 minut na můj krátký dotazník, budu velmi ráda.

[odkaz]

Děkuji, s pozdravem

Jana