Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

MINI Countryman WRC: Návrat na místo činu

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
MINI již v létě oznámilo, že ve spolupráci se specializovanou firmou Prodrive připravuje závodní vůz pro seriál mistrovství světa rally odvozený od modelu Countryman. V Paříži se tento automobil představil ve světové premiéře.

MINI Countryman WRC je stejně jako jeho konkurenti Citroën DS3 WRC a Ford Fiesta RS WRC připraveno pro nejvyšší třídu rally podle nových regulí FIA pro sezónu 2011.

V karoserii nejnovějšího modelu britské značky se tak ukrývá přeplňovaný motor o objemu 1,6 litru s přímým vstřikováním paliva, pocházející z vývoje oddělení BMW Motorsport. Tato pohonná jednotka spolupracuje s šestistupňovou sekvenční převodovkou a pohonem všech čtyř kol s mechanickými diferenciály na přední a zadní nápravě.

Automobilka prozatím nezveřejnila bližší technické specifikace Countrymanu WRC, ale uvedla že díky novým pravidlům FIA ušetřila 25 % nákladů na vývoj ve srovnání s končícími vozy WRC. Cílem nových technických omezení je přinést na tratě rallyových závodů relevantní moderní technologie, které jsou úzce propojeny s produkčními vozy.

První testovací jízdy Mini Countryman WRC pro zákaznické týmy se uskuteční ještě letos na podzim. V příští sezóně nastoupí Mini do šesti z 13 podniků mistrovství světa a od sezóny 2012 bude plnohodnotným účastníkem šampionátu. Prvním oznámeným továrním jezdcem pro příští rok je Kris Meeke ze Severního Irska.

MINI by s novým WRC rádo navázalo na úspěchy původního Mini z šedesátých let. Mezi nimi vynikají především vítězství v náročné Rally Monte Carlo (1964, 1965 a 1967).

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Avatar - gld
5. 10. 2010 16:26
bré ránko
Som rád, že sa páprdovia vo FIA konečne zobudili a začali niečo robiť v prospech vymierajúcej svetovej rally. Znížiť náklady a prilákať nové tímy, tejto taktike tlieskam :yes:

Miníku fandím ale reči o nadviazaní na tradíciu pôvodných úspechov mini by som bral veľmi opatrne. Svet rally sa zmenil a nové, nevyskúšané autá mávajú problémy. Nie nadarmo si Seb držal svoju xsaru dlho po tom, ako vyšla C4-ka.
5. 10. 2010 15:06
Maxi
Možná to dělají jen fotky, ale ať se na mě nikdo nezlobí, tohle maxi mini vypadá otřesně 8-s