Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mini Inspired by Goodwood: Koncernová spolupráce s Rolls-Royce

David Bureš
Diskuze (3)

Designéři automobilky Rolls-Royce dostali netradiční úkol – upravit třídveřové Mini. Jeho výsledek bude prezentován v Šanghaji.

Značka Mini představí na letošním šanghajském autosalonu další automobil z individualizačního programu Mini Yours. Po Mini Clubman 50 Hampton, oslavujícím padesátileté výročí originálního Clubmanu (Travelleru), přichází Mini Inspired by Goodwood, které navrhovali designéři z automobilky Rolls-Royce Motor Cars.

Interiér automobilu využívá prvky, které se dají objednat pro automobily značky Rolls-Royce. Třeba většina vnitřku (včetně okrajů centrálního panelu, kožených sedadel, obložení střechy a dveří) je vyvedena v béžovém odstínu Cornsilk, zatímco vršek palubní desky z vysoce kvalitní kůže nappa je černý. Část palubní desky a kliky dveří jsou vyrobeny z ořechového dřeva.

Upraven byl i přístrojový panel, grafika rychloměru a otáčkoměru je totiž totožná s přístroji ve vozech Rolls-Royce. Zbytek detailů – tlačítka na volantu a přístrojovém panelu – jsou v černé Piano a mají být kvalitněji vyrobeny než ve standardním Mini.

Karoserie automobilu je lakována černou metalízou Diamond, která rovněž pochází z palety Rolls-Royce, nebo alternativní modrou metalízou Reef. Kola z lehkých slitin jsou 17palcová.

Další zvláštností vzhledu je kombinace dílů z palety vozů Mini. Přední a zadní spoiler jsou z Mini Cooperu S, zatímco kapota bez chladicího otvoru pochází z dieselového Mini Cooperu D.

Nechybí ani znaky limitované edice u směrových světlometů nad předními podběhy, znak jeden z 1.000 se nachází na centrální konzole před řadicí pákou.

V motorovém prostoru je umístěn přeplňovaný 1,6litrový čtyřválec s přímým vstřikováním a variabilním časováním ventilů, známý z Mini Cooperu S. Výkon motoru je 133 kW, točivý moment je 240 Nm, při funkci Overboost vzroste jeho vrchol na hodnotu 260 Nm. Základem je šestistupňový manuál, šestistupňový automat je za příplatek.

Mini Inspired by Goodwood je standardně vybaveno adaptivními xenonovými světlomety, parkovacím asistentem, automatickou klimatizací, palubním počítačem či rádiem MINI Visual Boost s reproduktory Harman Kardon.

Vyrobeno bude 1.000 exemplářů, prodej začne na začátku příštího roku.

Samotný název odkazuje na město Goodwood v jižní Anglii, kde sídlí automobilka Rolls-Royce. Výroba však bude probíhat v továrně Mini v Oxfordu.

David Bureš
Diskuze (3)
Avatar - ManInBlack
14. 4. 2011 14:06
Re: kapota
To jo. Stylovka a k tomu fakt vymazlená po stránce luxusu. Jen si říkám, že pro ty designéry to musel být silný nezvyk pracovat na něčem, co má míň jak 5m a 2 tuny :-)
Avatar - CHerokee
14. 4. 2011 08:57
Re: kapota
jj bude to vzácná sběratelská edice...stylovka na druhou.
Avatar - hijack
14. 4. 2011 08:47
kapota
Zaujimave si vsimnut ze hoc ma motor z S-koveho Mini ziadnu dieru na kapote nema. Iba cisty rovny plech. Vyzera naozaj ,na pomery mini a ich sportovemu duchu, luxusne. Zvlast interier s tym drevenym dekorom. :yes: