Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mini JCW Countryman ALL4 Dakar Winner 2013: na počest vítěze

Michal Fokt
Diskuze (0)
Jak lépe oslavit vítězství na nejnáročnější rallye světa, než speciální edicí výchozího produkčního modelu? Už samotný název auta jasně napovídá, o co se bude jednat.

Jak určitě víte, letošní automobilové Rally Dakar po několikaleté přetahované mezi Touaregy a Pajery jasně ovládla značka Mini. Peterhansel za volantem prvního z nich vyhrál a na pódiu jej doplnil ještě Novickij na třetím místě. To je fenomenální úspěch, který se rozhodně nemusí opakovat, bylo tedy třeba jednat rychle a důrazně.

Proto vznikla limitovaná edice s pravděpodobně jedním z nejdelších názvů v historii automobilismu - Mini John Cooper Works Countryman ALL4 Dakar Winner 2013, hravě překonávajícím legendární Toyota Celica GT-Four Carlos Sainz Limited Edition. Pánové z Oxfordu se chlubí, že design automobilu je částečně „hand made“ a že má výbavu, inspirovanou Peterhanselovým speciálem.

Auto dostalo matný černý lak, zelené rychlé pruhy s nápisem Mini All4 Racing, logo Dakar, startovní číslo (jejich lepení asi bude ta ruční práce) a devatenáctipalcová kola. Zelenou barvu má i šití černých kožených sedadel, výplní dveří, koberečků, volantu a řadicí páky, přičemž v kabině nesmí chybět plaketa značící, že se jedná o jeden z pouhých jedenácti exemplářů, což má být pocta stejnému počtu dakarských vítězství zmíněného francouzského závodníka. Jak z názvu auta vyplývá, čtyři kola automobilu jsou poháněna přeplňovaným motorem 1.6 Turbo o výkonu 160 kW.

Věřím tomu, že auta byla v Peterhanselově domovině, kam je celá edice výhradně určena, rozebrána dávno předtím, než byl napsaný tento článek. Zatím není jasné, zda bude automobil k vidění na ženevském autosalonu, ale bylo by asi velkou chybou se s ním nepochlubit, už jenom proto, že je to z výstaviště do Francie, co by kamenem dohodil...

Michal Fokt
Diskuze (0)