Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Motocyklová VC Valencie 2017: Márquez pošesté mistrem světa, Dovizioso skončil v kačírku

Aleš Dragoun
Diskuze (2)
V závěrečné Grand Prix letošní sezóny silničního motocyklového MS byli v jednotlivých kubaturách nejúspěšnější Dani Pedrosa (MotoGP), Miguel Oliveira (Moto2) a Jorge Martín (Moto3).

Zahřívací tréninky na dnešní Velkou cenu Valencie vyhráli Marc Márquez (MotoGP), Miguel Oliveira (Moto2) a Jorge Martín (Moto3). Cosi to říká o jejich skvělé formě. Žádné divoké změny počasí jako ve většině předchozích závodů do celého víkendu nezasáhly. Svítilo slunce, i když dráha měla jen 19 stupňů a vzduch 20. Během odpoledne se ale postupně oteplovalo.

A jak dopadly dnešní závody? Čtyřdobé litry, tedy MotoGP, se staly kořistí Daniho Pedrosy, který zdolal Johanna Zarca. Marc Márquez udělal chybu, přesto skončil třetí a patří mu titul. Andrea Dovizioso a Jorge Lorenzo nedojeli po pádech. Italova matematická šance na mistrovskou korunu se rozplynula pět kol před finišem. Ale ruku na srdce, kdo by na začátku sezóny tipoval, že se o ni on i Ducati poperou?

Ve třídě čtyřválcových čtyřtaktních šestistovek měl navrch zpočátku Franco Morbidelli, ale Miguel Oliveira jej dohnal, předjel a vyhrál potřetí v řadě. KTM vyladila svůj stroj na konci sezóny naprosto dokonale, i když z toho tentokrát nebylo „double“, ale jen dvě pódia.

„Moto-trojky“ ve Valencii patřily Jorgemu Martínovi. Držitel devíti letošních pole positions (a o desátou kvůli penalizaci v Mugellu přišel) se dočkal poprvé v životě. Cílem projel po zadním kole... „Málem jsem naboural,“ řekl po závodě. Joana Mira vyhnal padající Gaby Rodrigo mimo trať, mistr světa se ale dostal skvělou stíhací jízdou na druhé místo.

MotoGP

Tovární stroje Aprilia, i když skryté pod pláštíkem stáje Fausta Gresiniho, nastoupily do VC Valencie v atypické červené barvě s logy RED: charitativní iniciativy, která se soustředí na boj proti AIDS. Po startu závodu MotoGP se v čele objevil Marc Márquez před Danim Pedrosou! Bojovali spolu Iannone (Suzuki), Zarco (Tech3 Yamaha) a Lorenzo (Ducati). Andrea Dovizioso začínal jako šestý. Álvaro Bautista, týmový kolega Karla Abrahama, havaroval. Johann Zarco si vyšlápl na Pedrosu, bez respektu, jak je jeho zvykem. „Dovi“ zdolal Iannoneho...

Mika Kallio (KTM) upadl, stejně jako Aleix Espargaró (Aprilia) a Scott Redding (Pramac Ducati, u tohoto tým končí). Johann Zarco se prosmýkl do vedení! Márquez s ním nemusel bojovat, on nebyl tím, kdo bezpodmínečně potřeboval vyhrát... „Dovi“ ale jezdil pátý za Lorenzem. Závod probíhal v relativním poklidu, jen Bautista se ocitl na zemi podruhé. Ducati navíc ztrácely na rychlosti a Jorge Andreu dopředu nepustil (taková byla dohoda před startem, stájová režie je povolena). Márquez sice bojoval se Zarcem, ale zároveň se otáčel, kde je jeho největší soupeř.

Sedm kol chybělo do konce, když zaútočil na Francouze, ale následně byl dlouhý na brzdy, vyjel z trati a vrátil se jako pátý. A začaly se opravdu dít věci, nejprve skončil po pádu Lorenzo ze třetího místa a následně probrzdil i Dovizioso a výlet do kačírku znamenal konec. Bylo dobojováno... Andrea si po příjezdu do boxů vysloužil potlesk, letošní sezónu měl skvělou, byť ji nekorunoval titulem. Ale kdo vyhraje? Zarco? Pedrosa? Dani zaútočil v úvodu posledního kola a Johann už nenašel odpověď. Třeba příští rok.

Třetí v cíli, Marc Márquez, se radoval oprávněně, získal šestý titul mistra světa a čtvrtý v MotoGP. A pořád je mu teprve 24 let... Skvělé čtvrté a šesté místo patří ve Valencii jezdcům Suzuki, mezi které se vklínil Valentino Rossi.

.

VC Valencie MotoGP 2017 – Pořadí v cíli (Top 10)
1. Dani Pedrosa Honda Repsol Honda Team 46:08,125 min
2. Johann Zarco Yamaha Monster Yamaha Tech 3 +0,337 s
3. Marc Márquez Honda Repsol Honda Team +10,861 s
4. Álex Rins Suzuki Team Suzuki Ecstar +13,567 s
5. Valentino Rossi Yamaha Movistar Yamaha MotoGP +13,817 s
6. Andrea Iannone Suzuki Team Suzuki Ecstar +14,516 s
7. Jack Miller Honda EG 0,0 Marc VDS +17,087 s
8. Cal Crutchlow Honda LCR Honda +17,230 s
9. Michele Pirro Ducati Ducati Team +25,942 s
10. Tito Rabat Honda EG 0,0 Marc VDS +27,020 s
14. Karel Abraham Ducati Pull&Bear Aspar Team +41,988 s

Konečné pořadí MS po osmnácti závodech: 1. Marc Márquez 298 (mistr světa 2017), 2. Andrea Dovizioso 261, 3. Maverick Viñales 240, 4. Dani Pedrosa 210, 5. Valentino Rossi 208.... 20. Karel Abraham 32

Moto2

Zraněný Jake Dixon (Suter, Dynavolt Intact GP) ještě zkoušel ranní warm up, ale byl nejpomalejší a v závodě jsme jej neviděli. Úvod klání na 27 kol nejlépe vyšel hochům Marca van der Strattena, ale Álex Márquez a Franco Morbidelli si nedarovali ani centimetr. Miguela Oliveiru (KTM) podjel Mattia Pasini a dostal se na bronz. O pětku bojovali Brad Binder s Dominiquem Aegerterem. Havaroval Stefano Manzi, ale také tradičně Pasini – v jedenácté zatáčce a v poměrně velké rychlosti. Letos byl každopádně vidět... Morbidelli se chtěl s úspěšnou sezónou rozloučit triumfem a dařilo se mu to. Za Álexe se pověsily obě KTM.

Ricky Cardús tentokrát body nezískal, i když je při svých záskocích umí, upadl, stejně jako Sandro Cortese. Oliveira si s Álexem Márquezem po chybkách několikrát vyměnil pořadí. Nakonec se před Španěla dostal i Brad Binder. Prali se spolu také Hafizh Syahrin a „Pecco“ Bagnaia o páté místo, Aegerter dávno tempu nestačil a propadl se na konec první desítky. Andrea Locatelli musel přepustit jedno místo, protože přejel obrubník... Dostal už druhý trest o tomto víkendu.

Na prvních čtyřech příčkách se v tu chvíli nic nedělo. Xavi Vierge položil svůj Tech 3 Mistral, do té doby jezdil v Top 10. Miguel Oliveira ale začal stahovat do té doby suverénního lídra! 6 kol před koncem to zkusil a hned napoprvé mu útok vyšel! Začal se okamžitě vzdalovat. Bagnaia si v závěru vyšlápl na Álexe Márqueze – a také úspěšně. Portuaglec vyhrál... Pokud forma rakouské značce vydrží i příští rok, máme se na co těšit. Nezapomínejme, že do této kubatury míří Mir s Fenatim a vrací se Sam Lowes (také na KTM). I když Lüthi, Morbidelli a Nakagami míří zase výš...

VC Valencie Moto2 2017 – Pořadí v cíli (Top 10)
1. Miguel Oliveira KTM Red Bull KTM Ajo 43:15,843 min
2. Franco Morbidelli Kalex EG 0,0 Marc VDS +2,154 s
3. Brad Binder KTM Red Bull KTM Ajo +4,181 s
4. Francesco Bagnaia Kalex Sky Racing Team VR46 +11,181 s
5. Álex Márquez Kalex EG 0,0 Marc VDS +12,146 s
6. Hafizh Syahrin Kalex Petronas Raceline Malaysia +14,595 s
7. Takaaki Nakagami Kalex Idemitsu Honda Team Asia +18,446 s
8. Fabio Quartararo Kalex Pons HP40 +22,188 s
9. Simone Corsi Speed Up Speed Up Racing +23,592 s
10. Dominique Aegerter Suter Kiefer Racing +23,751 s

Konečné pořadí MS po osmnácti závodech: 1. Franco Morbidelli 308 (mistr světa 2017), 2. Thomas Lüthi 243, 3. Miguel Oliveira 241, 4. Álex Márquez 201, 5. Francesco Bagnaia 174...

Moto3

Livio Loi (Leopard Racing) startoval z boxů. Vedení v závodě vypsaném na 24 kol se po zhasnutí červených světel ujal vítěz kvalifikace Martín před Gabrielem Rodrigem a šampionem Joanem Mirem. Gabriel ale upadl na výjezdu ze zatáčky a mistra světa vyhnal mimo trať, Joan se propadl až hluboko za body a musel začít znovu. Jorge Martín jel za svým prvním vítězstvím v kariéře, brzy si vypracoval více než třísekundový náskok.

Fabio di Giannantonio narazil do zadního kola Marcose Ramíreze a šel k zemi. Uprostřed dráhy, což je vždy dost nebezpečné... Šokoval šestnáctiletý Ital Dennis Foggia, který se v tu chvíli pohyboval na šestém místě, ve skupině bojující za lídrem. Byli zde i Enea Bastianini, Ramírez, Juanfran Guevara, Arón Canet a další. Okruh zná ale juniorský mistr světa jako své boty... Dokonce se vyhoupl na stříbro, koneckonců, bodoval už při svých dvou předchozích startech.

Martín ujížděl, už o šest sekund, Mir se po stíhačce dotáhl do desítky, kde dělali vítr i Romano Fenati a Ayumu Sasaki. Velká grupa čítala jedenáct jezdců a pořadí se přelévalo, Joan dokazoval, proč letošní šampionát ovládl, brzy se ocitl na vrcholu, tedy samozřejmě až za suverénním lídrem. Ten přivedl pole do cíle efektním wheelie. Jorge Martín se konečně dočkal! Mohutná skupina se v závěru roztrhala, za vítězem dorazili do cíle těsně za sebou Mir, Ramírez, Fenati a Bastianini. Foggia nedodržel limity tratě a byl posunut na sedmičku za Guevaru.

VC Valencie Moto3 2017 – Pořadí v cíli (Top 10)
1. Jorge Martín Honda Del Conca Gresini Moto3 40:02,193 min
2. Joan Mir Honda Leopard Racing +3,760 s
3. Marcos Ramírez KTM Platinum Bay Real Estate +3,877 s
4. Romano Fenati Honda Marinelli Rivacold Snipers +3,953 s
5. Enea Bastianini Honda Estrella Galicia 0,0 +3,999 s
6. Juanfran Guevara KTM RBA BOÉ Racing Team +4,940 s
7. Dennis Foggia KTM Sky Junior Team VR46 Academy +4,735 s
8. John McPhee Honda British Talent Team +5,071 s
9. Arón Canet Honda Estrella Galicia 0,0 +5,218 s
10. Kazuki Masaki Honda Asia Talent Team +6,462 s
18. Jakub Kornfeil Peugeot Peugeot MC Saxoprint +33,128 s

Konečné pořadí MS po osmnácti závodech: 1. Joan Mir 341 (mistr světa 2017), 2. Romano Fenati 248, 3. Arón Canet 199, 4. Jorge Martín 196, 5. Fabio di Giannantonio 153... 22. Jakub Kornfeil 26

Aleš Dragoun
Diskuze (2)
Avatar - 3_diamanty
13. 11. 2017 08:47
pecka
Marqez titul.. Ham titul.. Sagan 3 nasobny majster sveta... Selby nam opat vitazi v snookri a predvcerom ma potesila vitaztvom v slalome aj Vlhova .... tento rok je snad zazracny... :yes:
Avatar - Floyd
12. 11. 2017 15:03
Lorenzo
Tentokrát o titulu rozhodl Lorenzo, a tým Ducati mohl dělat co chtěl. To by mě zajímalo, jestli si to aspoň slízne. Španěl Španělovi vždycky v posledním závodě pomůže, viz předloni v Sepangu 93 vs. 46.
Jinak super závod a drama až do konce. :yes: