Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

MotoGP v Brně: Budou Češi bodovat? A dalších 5 let závodnické jistoty

Michal Štěpanovský
Diskuze (2)
Jedenáctý podnik mistrovství světa silničních motocyklů čeká jeho vrchol. Na Masarykově okruhu v Brně se utkají nejlepší jezdci planety ve třech kategoriích o další body. Jako první startuje v 11 hodin tradičně Moto3.

Největší českou nadějí je Karel Hanika, který dosáhl ve třídě Moto3 sedmý čas a odstartuje tak ze třetí řady. A právě tato kategorie odstartuje v 11 hodin dnešní závodní program. „Byl bych rád, kdyby mi vyšel stejný start jako minulou neděli v Indianapolis, tam se mi povedlo udržet se po startu v přední skupině,“ říká Hanika (19). Zmíněný závod však ovlivnilo počasí a výměna pneumatik, a tak se pořadí zcela promíchalo.

Uvidíme, co čeká závodníky v Brně, protože ještě v sedm ráno skrápěl trať okruhu drobný déšť, ale mraky, které by přinášely zásadní změnu klimatu, už na obzoru nebyly. A tak zůstává Hanika nejvýraznější českou nadějí na bodový zisk. Pokud by své snažení dotáhl dokonce až na stupně vítězů, čeká ho zásadní změna. Musel by zkrátit své dlouhé vlasy, které jsou jeho chloubou již od dětských let. „Celý život se o ně stará, neumím si představit, že by je teď neměl,“ kroutila v sobotu odpoledne hlavou maminka českého závodníka.

Na bodované umístění může pomýšlet také druhý český stálý zástupce ve světovém šampionátu Jakub Kornfeil. Dvacátá pozice na startu sice příliš šancí na špičkové umístění neskýtá, ale k bodům, které prvních patnáct v cíli, zase tak daleko není. „Udělali jsme změny v nastavení motorky. V kvalifikaci se to sice tolik neprojevilo, Ale před závodem zůstává optimistou. Když se mi povede start, tak určitá šance tady je,“ neztrácí víru Kornfeil.

Startovní pole třídy Moto3 uzavírá Kevin Hanusch, který vlastní české i německé občanství. Jeho postarší Honda ztrácí výrazně výkon na nejlepší. To se projevuje také na maximální rychlosti. Zatímco premianti Moto3 dokáží jezdit kolem 220 km/h, Hanusch se dostane nejvýše tak na 202 km/h. „Samozřejmě, že nechci dojet poslední, ale každý závod mistrovství světa pro mě představuje sbírání zkušeností a každý kilometr se hodí,“ domnívá se jedenadvacetiletý rodák z Norimberka.

Rovněž z poslední pozice na startu se vydá do závodu Karel Abraham, jediný tuzemský pilot v královské třídě šampionátu, kterou je MotoGP. „Je to zvláštní pocit, když za vámi už nikdo nestojí. Bude to boj hlavně díky levé noze, která neustále bolí, takže dojet do cíle bude ohromně těžké. Ale jsem tady doma a rozhodně nechci nic zabalit,“ popisuje Abraham své trable. V polovině června si při závodě v Barceloně vykloubil palec levé nohy, přes měsíc nosil sádru, ale noha stále ještě není v pořádku. Pro závod si nechal ušít o číslo větší botu, ze které vyndal vložku, ale… „Zouvat se nebo obouvat, je očistec, to bolí ze všeho nejvíc,“ dodává český jezdec.

V MotoGP se bude odehrávat další kolo souboje o titul mistra světa. V čele šampionátu je s náskokem devíti bodů tovární jezdec Yamahy – Ital Valentino Rossi. Ten dosáhl v tréninku třetí čas a na startu tak bude stát v první řadě. Z nejlepší pozice odstartuje jeho týmový kolega a aktuálně největší soupeř v šampionátu Jorge Lorenzo ze Španělska. Mezi nimi bude vyrážet do závodu z druhého místa obhájce titulu Španěl Marc Marquez, který ztrácí na lídra seriálu šestapadesát bodů, ale poslední dva podniky vyhrál. Diváci se tak mají na co těšit!

Pokud je řeč o fanoušcích, lze očekávat plné tribuny. Dopravní policisté doporučují, aby lidé, kteří budou odjíždět z okruhu, využili dálnici D1 a sjezdy exit 182 Kývalka a exit 178 Ostrovačice. Lidem cestujícím z Masarykova okruhu do Brna doporučují autobusovou linku číslo 400, jež pendluje mezi závodním okruhem a Mendlovým náměstí v jihomoravské metropoli.

Nedělní program

11.00 závod Moto3; 12.20 závod Moto2; 14.00 závod MotoGP.


Pět let jistoty

Závod mistrovství světa silničních motocyklů se pojede na Masarykově okruhu minimálně dalších pět let. Potvrdili to dnes po společném jednání česká ministryně školství Kateřina Valachová a Španěl Carmelo Ezpeleta, který šéfuje společnosti Dorna, jež je organizátorem šampionátu. Garantem závodů v Brně má být neziskový spolek, který z aktivity města a hejtmanství vznikne nejpozději v září.

Dosažená dohoda tak znamená nejspíš konec závodu světového šampionátu v americkém Indianapolis. Předpokládaný kalendář pro rok 2016 má mít totiž zachován model osmnácti závodů. A jelikož své místo má jisté nový přírůstek, kterým je rakouský Red Bull Ring, musel někdo z kola ven.

Jak nedávno uvedl švýcarský motoristický server Speedweek.com, je na tapetě zmiňované Indianapolis. Kvůli tomuto podniku musí týmy létat speciálně do USA a absolvovat rychlý časový posun šesti hodin tam i zpět, neboť o týden později se jede v Brně. Pro Dornu to představuje neúměrné finanční náklady, které již nehodlá akceptovat.

Podle zahraničních zdrojů by se mělo jet v Brně 21. srpna 2016 a o týden dříve v Rakousku. Nedojde tak k termínové kolizi se závody formule 1 na začátku srpna v Maďarsku a na konci stejného měsíce v Belgii.

Otázkou zůstává, co se bude dít v sezoně 2017, kdy se o vstup do MS ucházejí okruhy Buriaram (Thajsko) a Sentul (Indonésie). O možném závodě v Brazílii se již nehovoří, protože v této jihoamerické zemi mají dost starostí s pořadatelstvím letních olympijských her v roce 2016.

Michal Štěpanovský
Diskuze (2)
17. 8. 2015 15:33
tunel
bohuzel Gp v Brne znamena ze my vsichni dotujeme Abrahamova otce ktery za tim vsim vlastne stoji a do jehoz kapes pomalu pada i AMD brno, sak pozemky na kterem stoji davno vlastni, a Brnenska radnice se natom jeste prizivuje a spousta zaslepenych Brnaku tomu pak jeste tleska

ale co, sak Charouz tento stat taky okradl o peknych par miliard, tak proc by to nemohl Abraham st. zkusit se stovkama milionu >:D
16. 8. 2015 11:29
GP v Brně.
Dokud se nevyřeší kardinální otázka kdo zacáluje 110 mil. dluh co dluží AMD tak žádná jistota pěti let neexistuje. ;-\