Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Může se na dálnici předjíždět zprava? Ano, ale musíte na to chytře

David Bureš
Diskuze (183)
Pomaleji jedoucí auta v levém pruhu dálnice patří mezi největší zla na českých silnicích. Takové vozy je však možné předjet i pravým pruhem.

Jistě jste to na českých dálnicích zažili také. Jedete po dálnici v pravém pruhu a před sebou vidíte pomaleji jedoucí auta v levém pruhu. Máte dilema, zda je předjet pravým pruhem, nebo se zařadit za ně a vyčkat, až vám uhnou? Není potřeba se příliš rozmýšlet, takové automobily totiž můžete předjet pravým pruhem, a to zcela legálně. Na tuto situaci se totiž vztahuje tzv. souběžná jízda.

Řekněme si, co k jízdě na komunikacích s více jízdními pruhy říká silniční zákon. Ten tvrdí, že mimo obec se na pozemní komunikaci o dvou nebo více jízdních pruzích jezdí v pravém jízdním pruhu. V ostatních jízdních pruzích se smí jet, jestliže je to nutné k objíždění, předjíždění, otáčení nebo odbočování. Z toho vyplývá, že jet pomalejším tempem v levém pruhu při jinak volné silnici je chyba. Zároveň je to ale častý nešvar českých řidičů, na který jsme v minulosti již upozorňovali.

Silniční zákon ale také tvrdí, že se předjíždí vlevo. Vpravo se může předjíždět jen ve dvou případech, a to při jízdě v připojovacím a odbočovacím pruhu, nebo při předjíždění auta, které odbočuje vlevo. To naznačuje, že podjíždět pomaleji jedoucí vozidlo pravým pruhem se nesmí.

Na "podjíždění" pravým pruhem se ale vztahuje jedna výjimka. Za předjíždění se totiž podle zákona nepovažuje situace, kdy v koloně jede jeden pruh rychleji než ten druhý. Přesné znění zákona je následující:

Je-li na pozemní komunikaci o dvou nebo více jízdních pruzích v jednom směru jízdy taková hustota provozu, že se vytvoří souvislé proudy vozidel, v nichž řidič motorového vozidla může jet jen takovou rychlostí, která závisí na rychlosti vozidel jedoucích před ním, mohou jet motorová vozidla souběžně (tzv. souběžná jízda); přitom se nepovažuje za předjíždění, jedou-li vozidla v jednom z jízdních pruhů rychleji než vozidla v jiném jízdním pruhu.

Právě tzv. souběžnou jízdu můžeme aplikovat nejen na silniční kolony, ale i na situaci, kdy na dálnici nebo jiné silnici s více pruhy potkáte pomaleji jedoucí auta v levém pruhu. Pravým pruhem je dle platného znění zákona můžete předjet, ale pouze za situace, kdy vlevo jedou dvě a více vozidel. Jen v takovém případě se jedná o souběžnou jízdu. Pokud vlevo jede jediné vozidlo, jedná se o předjíždění zprava, což je dle zákona zakázáno.

Zatím jsme hovořili pouze o jízdě na víceproudých silnicích mimo obec, v obcích jsou totiž pravidla pro jízdu lehce odlišná. V obci na pozemní komunikaci o dvou nebo více jízdních pruzích v jednom směru jízdy smí řidič motorového vozidla užívat k jízdě kteréhokoliv jízdního pruhu; přitom se nepovažuje za předjíždění, jedou-li vozidla v jednom z jízdních pruhů rychleji než vozidla v jiném jízdním pruhu, tvrdí zákon. Z toho vyplývá, že třeba na pražské Jižní spojce je klidně možné jet v pravém pruhu rychleji, což mnozí řidiči nevědí.

Ovšem pozor, i pomalá jízda v levém pruhu není dovolena, rychleji jedoucímu vozidlu je nutné uhnout. Silniční zákon totiž rovněž říká následující: Pokud by vozidla jedoucí současně ve všech jízdních pruzích bránila v jízdě rychleji jedoucímu vozidlu, musí řidič jedoucí v levém krajním jízdním pruhu tento pruh co nejdříve uvolnit. Tato výjimka se samozřejmě nevztahuje na situaci, kdy řidič levý jízdní pruh využívá pro odbočování nebo otáčení, případně pokud se jedná o tzv. souběžnou jízdu.

David Bureš
Diskuze (183)
30. 4. 2020 23:08
pravidla asi neplatí pro všechny řidiče
tak když pojedu povolenou rychlostí a mám v pravým pruhu kamiony v pravidelných rozestupech musím uhnout pražákovi ostravákovi nebo polákovi který nedodržuje povolenou rychlost ?????
Avatar - white label
12. 6. 2017 18:16
Re: nedodržujete všechny zákony Re: Hodně účelový výklad
Přesně tak, výklad, že pouze dvě! auta v levém pruhu za sebou umožňují předjetí zprava je neuvěřitelný...
12. 6. 2017 17:46
Re: 4 pruhy jsou malo
> Tam můžete předjíždět i zprava
ano, asi kvůli tomu, že spojka je na území města (obce), viz. [odkaz] kde se v 2. odstavci píše "V obci ... smí řidič motorového vozidla užívat k jízdě kteréhokoliv jízdního pruhu; přitom se nepovažuje za předjíždění, jedou-li vozidla v jednom z jízdních pruhů rychleji než vozidla v jiném jízdním pruhu"
12. 6. 2017 13:13
Re: nedodržujete všechny zákony Re: Hodně účelový výklad
-----
ZakonyProLidi.cz: [odkaz] , paragraf 12, odstavec 3

"Je-li na pozemní komunikaci o dvou nebo více jízdních pruzích v jednom směru jízdy taková hustota provozu, že se vytvoří souvislé proudy vozidel, v nichž řidič motorového vozidla může jet jen takovou rychlostí, která závisí na rychlosti vozidel jedoucích před ním, mohou jet motorová vozidla souběžně (dále jen "souběžná jízda"); přitom se nepovažuje za předjíždění, jedou-li vozidla v jednom z jízdních pruhů rychleji než vozidla v jiném jízdním pruhu."

špunt v podobě několika vozidel bych tedy nepovažoval za souvislé proudy vozidel. Z odstavce 1, paragraf 12 stejného zákona mi zase vyplývá že v obci/městě mohu předjíždět z prava prakticky kdykoliv, není nutno aby tam byly souvislé proudy vozidel (souběžná jízda). Pokud se mýlím, prosím dejte odkaz na zákon, paragraf, odstavec, citaci. díky
12. 6. 2017 00:13
Re: A co když jedu v levém pruhu maximální povolenou rychlos
máš, pokud můžeš uhnout do pravého pruhu. pokud ne, uhni tam co nejdříve to bude možné. třeba ten člověk žene na pohotovost nebo z jiného důležitého důvodu překračuje povolenou rychlost.