Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

MV Agusta F4 RC je závoďák pro WSBK schválený pro běžné silnice

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
MV Agusta pro modelový rok 2018 lehce poupravila svůj špičkový model F4 RC, jehož technika se v souladu s pravidly shoduje s technikou závodního motocyklu pro Mistrovství světa superbiků.

MV Agusta F4 RC je vlajkovou lodí nejen mezi supersportovními modely své značky, ale prakticky v celé její nabídce, což do jisté míry demonstruje již její označení RC, které je zkratkou pro Reparto Corse neboli závodní oddělení slavného italského výrobce motocyklů.

Technika, kterou disponuje model F4 RC je prakticky identická s technikou závodního motocyklu pro WSBK, protože současná pravidla neumožňují velké změny a na startu mají stát prakticky produkční stroje. Právě díky tomu může každý, kdo usedne za řídítka F4 RC, okusit stejný pocit z jízdy jako britský závodník Leon Camier, který je továrním jezdcem Reparto Corse.

Základem modelu F4 RC je trubkový rám, který doplňují komponenty z hliníkové slitiny. Srdcem tohoto stroje je pak řadový čtyřválec o objemu 998 cm3, který je naladěn na nejvyšší výkon 158 kW (212 k) při 13.600 min-1 a točivý moment 115 N.m při 9300 min-1.

Motocykl, který je schopen dosáhnout rychlosti 302 km/h, je osazen nejmodernější technikou a může se mimo jiné pochlubit osmistupňovou kontrolou trakce, ovládáním Ride-by-wire se čtyřmi palivovými mapami, systémem EAS 2.0 druhé generace, což je asistent řazení tzv. Quick Shifter, brzdovým systémem Brembo M50, který používají jezdci seriálu MotoGP a řadou dalších vymožeností.

Za zmínku pak stojí i komponenty podvozku značky Öhlins v podobě přední plna stavitelné upside-down vidlice NIX30 TiN s možnosti samostatného nastavení komprese, odskoku i předpětí a zadní centrální jednotky TTX36 s rychlou a pomalou kompresí.

Pro modelový rok 2018 se pak MV Agusta F4 RC pyšní zcela novým barevným schématem, kombinujícím bílý základ s červenými a zelenými prvky, ve stylu letošních továrních strojů stáje MV Agusta Reparto Corse.

Pro každý exemplář modelu F4 RC pak má být tak jako u jeho posledního provedení i nyní k dispozici závodní kit, dodávaný ve stylové dřevěné bedně. Ten bude obsahovat titahový výfukový systém SC Project s jedinou koncovkou, závodní jednotku ECU, karbonovou krovku sedla, závodní zátku nádrže, plachtu a rodný list k motocyklu.

MV Agusta prozatím neuvádí cenu F4 RC pro modelový rok 2018, ale dosavadní provedení je například na českém trhu nabízeno za 1.100.000 Kč.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)