Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Na starých autech byly značky ještě jako ozdoby

David Bureš
Diskuze (2)
Snaha o stále lepší aerodynamiku nebo ochrana chodců znamená, že výrazné emblémy automobilek najdeme jen u vozů těch nejluxusnějších značek.

Ozdoby masek chladičů bývaly tradiční součástí automobilů, v první polovině dvacátého století ozvláštňovaly tyto prvky naprostou většinu automobilové provenience. Dnes už jsou však tyto ornamenty takřka historií.

A to je opravdu škoda, protože když se na staré automobily podíváte, ornamenty na maskách chladiče nebo na kapotě bývaly krásné detaily, které na první pohled upoutaly vaši pozornost. Navíc mnohdy bývaly „individualizačním“ prvkem.

Nejznámějšími ornamenty jsou nepochybně soška Spirit of Ecstasy na vozech Rolls-Royce, trojcípá hvězda Mercedes-Benzu a jaguar ve skoku stejnojmenných britských aut. Vcelku známým detailem je ale i slon, který se hojně objevoval na bugatkách, ale také třeba na vozech jiné francouzské značky – Delage. Oblíbeným motivem pak byli letící ptáci naznačující rychlost automobilu.

Ve všech těchto případech se jedná o ozdobný prvek, původně ale tyto ornamenty měly primárně jinou funkci. Jednalo se totiž o ukazatel teploty chladicí kapaliny motoru, který upozorňoval na přehřívání agregátu. Až když se tyto ukazatele přesunuly na palubní desku, staly se ornamenty ryze designovou záležitostí.

V dnešní době jsou už ozdoby na přídích ojedinělým prvkem vyhrazeným jen těm neluxusnějším autům. Stále je tak najdeme na rolls-roycech, bentley nebo mercedesech. Snaha o stále nižší spotřebu paliva znamená neustálé zlepšování aerodynamiky aut, což je něco, co ozdoby naopak kazí, protože narušují jinak čisté linie karoserie. Problémem je i ochrana chodců, které ostrý předmět na přídi právě nepomáhá. Proto jsou dnešní ornamenty vybaveny speciálním mechanismem, díky nimž se po nárazu sklopí, aby chodce nezranily. Zmínit bychom měli i ochranu před nenechavci, kteří neváhají ozdobu utrhnout a nechat si ji jako suvenýr. I proto soška Spirit of Ecstasy na dnešních rollsech umí zajet do kapoty, čímž se schová před okolním světem.

David Bureš
Diskuze (2)
20. 4. 2019 12:54
Re: Soška
Je to mimochodom soška Packardu Twelve tušim inak krasne auto.
Avatar - Warrual
27. 8. 2016 15:03
Soška
Líbí se mi soška na fotce číslo 14. Jinak Spirit of Ecstasy je přímo odporná, ale sedět asi metr za ní by mi tak nevadilo. :-)