Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Na STK již nově nedostanete zelenou emisní známku

redakce AUTO.CZ
Diskuze (31)
Z návštěvy STK si nově odnesete pouze červenou známku na zadní poznávací značce. Kontroly emisí vás to však nezbaví.

Řidiči absolvující od letošního roku prohlídku ve stanicích technické kontroly (STK) už nedostanou zelenou známku, kterou se na registračních značkách vozidel označovalo absolvování kontroly emisí. Nová vozidla tak mohou mít na značkách pouze červenou značku. Majitelům vozidel, kteří kontroly absolvovali dříve, ale Ministerstvo dopravy nedoporučuje staré zelené známky strhávat. Mohli by tím poškodit ostatní znaky registrační značky, uvedl úřad v dnešní tiskové zprávě.

Řidiči však mají nadále povinnost absolvovat obě prohlídky. Je tak nutné s vozidlem nejprve projít stanicí měření emisí, a pokud je vše v pořádku, následně podstoupit i kontrolu technického stavu. Smyslem změny, která vyplývá z novely zákona o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích, je snížení administrativní zátěže a úspory peněz pro STK.

Součástí zákona, který začal platit začátkem ledna, je i zrušení možnosti takzvaných polopřevodů aut, kdy původní majitel vozidlo na registru odhlásí, ale nový jej zaregistrovat nenechá. O rok na leden 2016 bylo odloženo zavedení registračních značek na přání, tedy možnosti vybrat si za úplatu kombinaci znaků na své poznávací značce a zavedení povinného focení aut při kontrolách na STK.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (31)
14. 1. 2015 07:57
Re: Novinka z Kocourkova
Já si taky nic takovýho nepředstavuju. To bylo jen konstatování faktu. ;-)
Avatar - Cuba66
12. 1. 2015 21:04
Re: Novinka z Kocourkova
No nějak si nedovedu představit sídlo vlády nebo ministerstvo v Liberci... >:D
12. 1. 2015 11:10
Na stk dávají Emisní známku?
Redakce: Z návštěvy STK si nově odnesete pouze červenou známku na zadní poznávací značce.
Na STK provádí kontrolu způsobilosti vozidla a dávají tedy červenou známku. Na SME tedy stanice měření emisí dávají zelenou známku a SME nemusí být součástí budovy STK. Milá redakce tohle byste měli znát, než napíšete blbost.
Avatar - DaewooMaster
12. 1. 2015 09:36
Re: Novinka z Kocourkova
Přesně tak, nadpis článku je nepravdivý, resp. zavádějící. Zelenou známka se vylepuje dál, akorát nyní (zcela zbytečně) na cár papíru místo na RZ. 8-s
Tudíž absolutně nechápu, v čem spočívá ono "snížení administrativní zátěže a úspory peněz pro STK", když nyní se navíc má lepit na RZ ještě nějaká přelepka (já ji teda minulý týden neobdržel), tudíž je to přesně naopak a žádné snížení a úspory se nekonají... :no:
12. 1. 2015 07:50
Re: Novinka z Kocourkova
No jestli to nebude tím, že vláda a všechny ministerstva, kde tyhle geniální nadčasový myšlenky vznikaj, sídlí v Praze ;-)