Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Náhodička? Skupina Linkin Park odhalila podobu hypersportu od Mercedesu

Aleš Dragoun
Diskuze (6)
Mercedes-AMG pokročil s vývojem superrychlého silničního stroje s technikou formule 1. Jak by mohl vypadat, ukazuje na hliněné zmenšenině.

Odhalování nových modelů v éře sociálních sítí je jednoduché. Mercedes-AMG se pochlubil na Facebooku návštěvou slavné americké kapely Linkin Park v v jedné z firemních návrhářských „laboratoří“. Pánové byli minulý týden pozváni do Advanced Design Studia v Carlsbadu, tedy kalifornských Karlových Varech, aby to neměli daleko. Skupina s trojcípou hvězdou spolupracuje, natáčí pro ni reklamy a automobilka ji naopak propaguje při závodech, takže rozhodně nešlo o náhodu.

Členové se setkali se nejen se šéfdesignérem Gordenem Wagenerem, ale hlavně se podívali na několik modelů konceptů. Ultraluxusní rudý Maybach Vision 6 už známe, stejně jako ještě starší stříbrný AMG Vision Gran Turismo (2013). Ze všeho nejdůležitější je ale fotografie jedné jediné hliněné makety. Evidentně jde o Project One, nový hypersport s technikou formule 1, který už dostal kódový název R50. První nákres jsme viděli loni v Paříži.

Model, který je vidět zepředu, může být samozřejmě pouze jedním z mnoha návrhů konečného vzhledu a tvarů. Určitě však jde o auto s motorem uprostřed. To, které dostane techniku z královny motoristického sportu, tedy turbodmychadlem přeplňovaný vidlicový šestiválec o relativně skromném objemu 1,6 l doplněný o nejméně dva elektromotory. Celkový výkon poháněcí soustavy by měl přesáhnout 1000 koní, tedy 736 kW.

To ovšem znamená, že půjde o vůz s nejvyšším litrovým výkonem v historii, ale na přesná data si ještě počkáme, stejně jako na to, jak bude vypadat. Technici musí vyřešit spolehlivost. Majitelé sice s auty určitě nebudou jezdit každý den do práce, ale přece jen by neměla stát více v servisu než na silnici. Závodní technika je i přes všechna nesmyslná omezující pravidla ohledně výdrže komponentů stále poněkud choulostivější. Šéf AMG Tobias Moers ujišťuje, že z tohoto hlediska nemusejí mít kupci žádné obavy.

Skutečného R50 se jmény Mercedes a AMG se dočkáme už příští rok. Hybridům se nevyhneme a to, že v hávu nejrychlejších vozů planety fungovat mohou, dávno víme. Fanoušci se určitě třesou... Jak si povede tovární tým ve F1, je po změně pravidel také otázkou. Naváže na předchozí tři tituly? Nica Rosberga, který po zisku loňského titulu ukončil kariéru, oficiálně nahradil Fin Valtteri Bottas.

Aleš Dragoun
Diskuze (6)
18. 1. 2017 19:59
Re: prý "z technikou formule 1"
A teď, kdo je tu jelitem. Té chyby se totiž dopustil redaktor (ne, ty uvozovky tam nejsou náhodou). Dej si studený obklad. ;-)
18. 1. 2017 14:19
Re: prý "z technikou formule 1"
Já vim. Normální změna stavu, nejdřív tam ta technika nebyla, pak jo, takže jasný "z"..:)
Avatar - Barry Lyndon
18. 1. 2017 14:08
Re: prý "z technikou formule 1"
to mně šlo spíše o formu sdělení než o obsah :-)
18. 1. 2017 13:57
Re: prý "z technikou formule 1"
Mě pobavil ten nejvyšší litrovej výkon v historii, vzhledem k oněm minimálně dvěma elektromotorům. Toudle logikou by myslim měla největší litrovej výkon Tesla..:)
Avatar - Barry Lyndon
18. 1. 2017 13:53
prý "z technikou formule 1"
tak určitě...