Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz AMG Vision Gran Turismo: Extrémní koncept pro virtuální závodníky

Aleš Dragoun
Diskuze (7)
Trojcípá hvězda odhalila brutální studii AMG Vision Gran Turismo. Projet se s ní může takřka každý, i když jen virtuálně.

Nový „stříbrný šíp“ vznikl pro počítačovou hru Gran Turismo 6, která se objeví na konzoli PlayStation 3 od Sony. Její „otec“ Kazunori Yamauchi totiž požádal různá studia po celém světě, aby pro nejnovější díl navrhla nová auta. U Mercedesu, potažmo AMG se k této výzvě postavili čelem. Legendární označení si blýskavý koncept zaslouží bezezbytku, stačí se na něj jen podívat. Na tvarech spolupracovali designéři z několika firemních center: německého Sindelfingenu, italského Como a kalifornských „Karlových Varů“, tedy Carlsbadu.

AMG Vision Gran Turismo představuje vizi supersportu velmi blízké budoucnosti a vypadá skutečně extrémně a agresivně. Nechybí mu ani prvky retrodesignu. Přední maska je skutečně mohutná a navíc jí tvoří diody, na ni pak navazuje dlouhá kapota. Všechny blatníky vystupují z obrysu karoserie, kola jsou obrovská. Při pohledu na oblou střechu a záď se neubráníme dojmu, že návrháři se nechali tentokrát inspirovat i u konkurence. Pochopitelně se Mercedes dušuje, že auto ze všeho nejvíc připomíná 300 SL W198, má koneckonců vzhůru výklopné křídlové dveře. Zadní partie však evokují spíše Jaguar E-Type.

Interiér je jasně ovlivněn kokpitem monopostů F1. Dvojice rudých sedadel je součástí struktury. Tvary přístrojové desky byly také inspirovány „racčími“ dveřmi. Závodnímu volantu nechybí pádla pro řazení. Centrální displej zobrazuje potřebné informace: rychlost, otáčky, ale i teploty provozních kapalin a lze jej přepínat páčkami. Bohužel s jeho fotografiemi se dosud automobilka nepochlubila.

Vidlicový osmiválec pod kapotou by měl dávat 430 kW (584 k) a 800 N.m točivého momentu.

Výkonové parametry odpovídají motoru s objemem 5,5 l a dvěma turby, výrobce ale další parametry nezveřejnil. Koncovek výfuku najdeme vzadu celkem osm a zvuk je prý impozantní. Byť i on je zatím virtuální... Proč? K tomu se ještě dostaneme... Coby základní stavební kámen posloužila lehká samonosná hliníková konstrukce typu spaceframe, nechybí ani karbonové díly. Nelze se tak divit propočtené hmotnosti 1385 kg.

Virtuální podobu si bude možné stáhnout v jednom z updatů hry na webu. V současnosti je však koncept zatím nepojízdný, existuje pouze ve formě nefunkční makety v měřítku 1:1. Ta bude představena oficiálně 19. listopadu v novém výzkumném a vývojovém centru Mercedesu v kalifornském Sunnyvale. Gran Turismo 6 se v obchodech objeví ještě před koncem roku, v prosinci. Mimochodem, tato veskrze oblíbená hra právě slaví patnácté narozeniny.

Aleš Dragoun
Diskuze (7)
Avatar - hijack
19. 11. 2013 23:12
Re: PS4
Nie, vyde len na PS3..next gen verzia hry vyde az niekedy v polovici buduceho roku..snazia sa vytrieskat z predajov este na stavajucej konzole.. ;-)
Avatar - salamoon
18. 11. 2013 19:59
ak by som bol arabsky sejk,alebo...
... nejaky iny poriadne zazobanec,tak sa vykaslem na kupu nejakych 5-tich rovnakych gallard v inej farbe ci ferrari,a dam si postavit toto... :yes:

ps:a keby to malo podla tvarov najme prednej casti auta v maske znak infiniti,tak by tiez nikto nemohol namietat ;-)
Avatar - Magister
18. 11. 2013 11:42
Re: Kde nechali v Nemecku vkus..
Studie různých designerů jsou třeba. Batmobil sedí :-)
Avatar - Czerwik
18. 11. 2013 11:13
PS4
Malá oprava... pre PlayStation 4 ;-)
18. 11. 2013 07:43
Re: Jednym slovom...
súhlas :yes: :yes: :yes: