Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nástupce BMW 5 GT zachycen v Mnichově. Místo pětky to bude šestka

David Bureš
Diskuze (18)
BMW postupně uvádí na trh novou generaci řady 5. Počítá se i s nástupcem liftbacku 5 GT, v nastupující generaci se ale zařadí do jiné řady.

V okolí Mnichova se prohání prototypy nových vozů tamější značky BMW podobně, jako se kolem Mladé Boleslavi testují nové zamaskované škodovky. Dokazují to i fotografie našeho čtenáře Miroslava, který během pracovní cesty do Německa potkal na dálnici nedaleko Mnichova připravovaného nástupce modelu 5 Gran Turismo.

Přestože s příchodem 5 GT se z řad tradičních fanoušků značky BMW strhla vlna kritiky pro bachraté tvary tohoto crossoveru kombinujícího vlastnosti sedanu, SUV a cestovního vozidla, zákazníci měli na auto jiný názor a přijali ho. Přestože se mluvilo o vcelku nízkých prodejních číslech, zájem byl pro BMW dostatečný, a tak se mu vyplatí postavit jeho novou generaci, na níž právě pracuje.

Jen už to nebude 5 GT, ale nově 6 GT. Automobilka chystá mírnou změnu v pojmenování svých modelů, stávající řadu 6 nahradí obnovená řada 8. 6-Series bude zachováno, jeho součástí ale bude nově výhradně liftback. Kupé, kabriolet a patrně i Gran Coupé se stanou „osmičkami.“

Samotné tvary zůstanou podobné jako dosud, fotografie zamaskovaného prototypu potvrzují siluetu známou z dosavadního auta. Informace ze zákulisí ale hovoří o líbivějších tvarech než u odcházejícího bachratého liftbacku. Zda však bude zachováno dvojité otevírání víka kufru jako u předchůdce (v podobném stylu jako Twin-Door u předchozího superbu), v tuto chvíli jasné není. Minimálně příď každopádně naváže na aktuální 5-Series.

Co se týče techniky v útrobách, 6 GT ji bude sdílet s novou řadou 5. To znamená použití platformy OKL, díky níž automobil mezigeneračně zhubne asi 100 kilogramů. Rozvor ale bude natažen o 133 mm na 3.108 mm, podobně jako u natažené řady 5 sedan pro čínský trh. Už odcházející 5 GT měla ve srovnání se sedanem a kombíkem prodloužený rozvor.

Z řady 5 budou použity i motory, což znamená zástavbu známých dvoulitrových čtyřválců a třílitrových šestiválců, zážehových i vznětových. Pravděpodobný je příchod také plug-in hybridu.

David Bureš
Diskuze (18)
Avatar - white label
14. 5. 2017 22:59
Re: Už by
Jj, vypadá to, že nejen webpaja může mít své dny... >:-[]
Avatar - white label
14. 5. 2017 22:58
Re: Už by
Jj, vypadá to, že nejen webpaja může mít své dny... >:-[] ;-)
Avatar - woody-alien
14. 5. 2017 08:36
Re: Už by
To nejsi sám. Mezi aktéry švandy s názvem ROP Severozápad byla 5GT velmi oblíbená. ;-) Osobně bych ovšem ty dotace utratil raději za něco jiného. Věřím webpajovi, ale na výběr jsou snad i hezká auta, ne ? :-)
[odkaz]
14. 5. 2017 05:47
Re: Už by
Mě se 5GT líbila a funkčně skvělé auto.
13. 5. 2017 23:12
Re: A vlna za vlnou sa valí...
Možno neutieklo, osmička bude asi trochu iná káva...