Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nehoda na D1: Nejvyšší soud potvrdil Lacinovi pětiletý trest

Ondřej Láník
Diskuze (218)
Řidič, který v březnu 2010 vytlačil na dálnici D1 řidičku mimo dálnici, si odpyká pětiletý nepodmíněný trest.

Proti verdiktu se Lacina dvakrát odvolal, ale dnes mu byl Nejvyšším soudem ČR potvrzen.

Za pokus o těžké ublížení na zdraví půjde na pět let do vězení a další dva roky po propuštění ještě nebude moci sednout za volant. Také původní sedmiletý zákaz řízení motorových vozidel tedy zůstal v platnosti. Pouze výrok o náhradě škody zdravotní pojišťovně byl pozměněn, tu totiž Lacina již mezitím uhradil.

Připomeňme si celou dvacet měsíců starou událost, kterou zachytila kamera bezpečnostního systému. Šestadvacetiletá řidička Mazdy předjížděla 22. března 2010 na 24. kilometru dálnice D1 kamion. V tu chvíli ji dojel řidič Škody Superb, který si chtěl uvolnit cestu levým pruhem blikáním a troubením. Poté, co řidička dokončila předjížděcí manévr a zařadila se do pravého pruhu před nákladní automobil, došlo k bočnímu kontaktu Superbu s Mazdou a jejímu vytlačení z dálnice.

Dle rozhodnutí soudu šlo o záměr, respektive úmysl. Řidič musel být vědom toho, že vyjetí auta z dálnice při rychlosti nad 100 km/h může mít pro jeho posádku závažné následky.

V zamítnutí dovolání u Nejvyššího soudu se mj. píše "že ze strany obviněného nešlo jen o neopatrnost či nedostatek ohleduplnosti, a dokonce ani o nějakou riskantní či hazardní jízdu, ale o akt vyložené agrese."

Obhajoba řidiče byla postavena na tom, že správně neodhadl vzdálenost od předjížděného auta. Právní zástupkyně také zpochybnila důkazy. Kamerový záznam nehody byl prý účelově zrychlen, prezentace činu v médiích pak ovlivnila nejen rozhodnutí soudu, ale především znalce, jejichž posudky byly podjaté. Avšak neuspěla. Soud ovšem nevyhověl nejen obhájcům, ale ani státnímu zástupci, který dokonce požadoval přísnější trest.

Ondřej Láník
Diskuze (218)
17. 11. 2011 17:44
Re: Bezmocnost policie a obětování Laciny
To ty lidi označuješ celkem špatně, protože plebs je dnes zhruba ekvivalent hoi polloi, tedy lidu. Pokud nejsi otrok ani šlechtic, tak jsi plebs. Myslel jsem, že pro lidi neschopné samostatného uvažování se vžilo označení ovce.
17. 11. 2011 17:38
Re: Bezmocnost policie a obětování Laciny
Jenže skutečná elita, pokud věříš v to, že něco takového existuje, zodpovědná je a je hodna následování. To tak nějak patří k tomu, že je to elita. To, jak se chová, je dané tím, v čem jsou ti lidé elitou. Rozhodně neplatí, že všichni manažeři jsou elita. Manažer je celkem obyčejné povolání, česky je to třeba správce, ale i takový honák nebo pasák si může klidně říkat manažer stáda krav.
17. 11. 2011 17:30
Re: Bezmocnost policie a obětování Laciny
:yes: Souhlasím.
17. 11. 2011 17:00
Re: Pät nehôd !!!
Nedbalost, špatný úsudek, popřípadě lidská blbost, je něco jiného než úmysl. Když se opiješ a někoho zmlátíš, tak je to přeci něco jiného, než vzít si tonfu a jít někoho rekreačně zmlátit pro zábavu. Stejně tak zločiny z vášně jsou brány jako méně závažné. Zabíjet a působit škody není tvůj přirozený stav mysli, ale může se to díky vnějšímu vlivu stát. Tak jako tak je to trestuhodné, ale rozhodně to není to samé.
17. 11. 2011 16:53
Re: Pät nehôd !!!
Problém je v tom, že se úmysl velmi špatně dokazuje. A bylo by to na soudních znalcích určit, nakolik tvoje nedodržení rychlosti, popřípadě tvoje užívání tempomatu (vzhledem k tomu, že jsi ho zmínil, tak předpokládám, že máš s tempomatem pomalejší reakci; já mám nohu připravenou na brzdění i když jedu na tempomatu), přispělo nehodě.

Proto mám v autě palubní kameru. Ale úmysl tím těžko prokážeš; jen, že tě ohrozil. Samozřejmě, se šikovným právníkem můžeš zmanipulovat soudce, aby uvěřil, že šlo o úmysl, pokud to důkazy nevylučují.